Heart 2 Art

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ στο θέατρο ΧΩΡΑ

Οι Γυναίκες του Παπαδιαμάντη, είναι μια παράσταση που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Χώρα με μεγάλη επιτυχία. Θα την χαρακτήριζα μια αρκετά ιδιαίτερη παράσταση, όπως και τα έργα πάνω στα οποία βασίζεται.

Είναι μια σύνθεση κειμένων από τα εξής διηγήματα του Παπαδιαμάντη : Το Χριστόψωμο (1887), Η Σταχτομαζώχτρα (1889, Η Χτυπημένη (1890), Ο Πολιτισμός εις το Χωρίον (1891), Οι Ελαφρίσκιωτοι (1892), Τ’αγνάντεμα (1899), Κοκκώνα Θάλασσα (1900), Η θητεία της πενθεράς (1902), Το νησι της Ουρανίτσας (1902), Η Συντέκνισσα (1903), Η Φόνισσα (1903), Η Στοιχειωμένη καμάρα (1904), Γυνή πλέουσα (1905), Το Καμίνι (1907).

Η σύνθεση των κειμένων, όπως και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια. Μια εξαιρετική δουλειά, που κρύβει μεγάλο πάθος και συναίσθημα, κάτι που το νοιώθεις σχεδόν από την αρχή της παράστασης, να διαφαίνεται μέσα από το λιτό, αφαιρετικό, μουντό, ατμοσφαιρικά σχεδόν εκκλησιαστικό σκηνικό, το οποίο εκφράζει την βαθιά θρησκευτικότητα, αλλά και την ύπαρξη του κακού στα έργα του Παπαδιαμάντη, όπως και από τις παθιασμένες, σχεδόν απελπισμένες ερμηνείες των ηθοποιών.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει: ” Προσπάθησα ν’αναδείξω τη συμπύκνωση της γραφής του Παπαδιαμάντη. Στην μοναδική στιγμή, όπως αυτός την αιχμαλωτίζει. Ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο θαύμα που κυοφορείται και στην κατάρα που πέφτει για ν’αλλάξει τη μοίρα ενός ανθρώπου. Μεταξύ Θείας και Ανθρώπινης δικαιοσύνης.”

Οι ευρηματικές παρεμβάσεις εικόνας, οι οποίες εμφανίζονται επάνω στην απλωμένη μπουγάδα των γυναικών, βοηθούν στην αφαιρετικότητα του σκηνικού, και βιώνεις την ατμόσφαιρα του νησιού, όπως και την καθημερινή ζωή αυτών των γυναικών.

Γυναίκες βασανισμένες, τραυματισμένες από όρους, κανόνες, υποχρεώσεις και καθήκοντα, που υποβάλλει η κοινωνία. Άλλες μαχήτριες και δυνατές, άλλες επαναστάτριες κι άλλες απόλυτα δεκτικές στους όρους της κοινωνίας για επιβίωση, καθημερινά πολεμούν ν’αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, και στην ουσία την ίδια τους την ύπαρξη.


Ο σκηνοθέτης λέει: ” Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη είναι θύτες και θύματα μαζί. Γι’αυτό είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Σμιλεμένοι χαρακτήρες. Απόλυτα δικαιολογημένες για τις πράξεις τους και για τις παραλείψεις τους.”


Κεντρικός χαρακτήρας της παράστασης η ” Φόνισσα” την οποία ερμηνεύει η Νένα Μεντή. Εξαιρετική στην ερμηνεία της, αποδίδει μια γυναίκα στα όρια της τρέλλας και της λογικής μαζί. Συμπονά και συμπαραστέκεται στις άλλες γυναίκες, θρηνώντας την ίδια της την ζωή. Την μια αστειεύεται, ανασύροντας από την μνήμη αστείες ιστορίες, κι από την άλλη παλεύει να σώσει τα θύματά της από την κακή τους μοίρα.


Με τους φόνους στην πραγματικότητα, προσπαθεί να τα εμποδίσει να εισέλθουν στην κοινωνία. Στο τέλος η θάλασσα γίνεται η τιμωρία της, και η λύτρωσή της μαζί. Θα έλεγες ότι της δίνει την ελευθερία που πάντα αποζητούσε.


Εκφράζει την πάλη του καλού και του κακού, που υπάρχει στα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, όπως της Καραβοκυρούς που πίνει και ο άντρας της “πλερώνει τα χρωστούμενα”, και της Χαρμολίνας που είναι παθητική διάσταση της Φόνισσας.


Πολύ καλές επίσης όλες οι ηθοποιοί που την πλαισιώνουν, και βοηθούν να κατανοήσουμε την θέση των γυναικών στην κοινωνία του Παπαδιαμάντη, όπως και να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του ψυχισμού της Φόνισσας.

Συντελεστές:

Σύνθεση Κειμένων – Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά – Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική Επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

Παίζουν:

Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ελένη Ουζουνίδου, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου.

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:00

Τοποθεσία:

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη

Μετά από περίπου 20 χρόνια στο χώρο της μόδας, και των ΜΜΕ, μέσα από δημιουργική και ποιοτική δουλειά, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό που μ'εκφράζει. Αφορά όλα όσα μας δίνουν ευχαρίστηση, χαρά, ελπίδα, κι όλα αυτά με το δικό μας ξεχωριστό στυλ. Ελπίζω να το απολαύσετε , και να ταξιδέψουμε μαζί στον όμορφο κόσμο του. θα χαρώ να έχω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu