Heart 2 Art

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΣΣΙΟΣ... Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ

                            PHOTO: JULIANE BIALLAS

                                                           Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο Δημήτρης Ντάσσιος είναι ένας Έλληνας σχεδιαστής, που δεν μπορείς να μην θαυμάσεις και να μην σεβαστείς. Ίσως να νοιώσεις και λίγο δέος, όταν ακούς τα επιτεύγματά του. Απίστευτα ταλαντούχος κι εμπνευσμένος, κατόρθωσε με τα μοναδικά του σχέδια, να κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο.

Λατρεύουν τα ρούχα του, τον αντιγράφουν Έλληνες και ξένοι, και οι χώροι που φιλοξενούν τις κολεξιόν του, φιλοξενούν και κολεξιόν από οίκους μόδας όπως CHANNEL, DIOR, YVES SAINT LAURENT, κλπ. Κι όλα αυτά, από την Ελλάδα, μόνος του, στηριζόμενος στο ταλέντο του, και την πολύ σκληρή δουλειά. Αυτοδίδακτος όπως λέει ο ίδιος.

Όταν όμως τον γνωρίζεις, δεν μπορείς να μην τον λατρέψεις  και σαν άνθρωπο.
Γιατί όταν αρχίζει να σου μιλάει, αυτό παθαίνεις. Μαγεύεσαι από την ευγένεια, την
γλυκύτητα, την καλλιέργεια, και τον θετικό τρόπο που αντιμετωπίζει την ζωή. Ευαισθησία, ταλέντο, σε συνδυασμό με απίστευτη δύναμη ψυχής, σε κάνουν να θέλεις να τον ακούς με τις ώρες. Ένας άνθρωπος χαρισματικός.

Προερχόμενος από ένα αστικό σπίτι, με πατέρα δικηγόρο, εννοείται για τους γονείς του ότι θα γίνει επιστήμονας. Έτσι σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες. Που αφήνει για ν’ακολουθήσει την καλλιτεχνική του φύση, και να γίνει ηθοποιός.

Πολλά  χρόνια  στο θέατρο και στην Λυρική Σκηνή σαν ηθοποιός και τραγουδιστής, συμμετείχε σε πολλές μεγάλες παραστάσεις και μιούζικαλ, δίπλα σε πολύ αξιόλογους ηθοποιούς. Από το 2000-2009 ήταν στην Λυρική σκηνή, στην σκηνή Οπερέτας.  Αυτή του η παιδεία και όλη του η ενασχόληση με την τέχνη, διαφαίνεται έντονα και στα μοναδικά σχέδια του. Όπως λέει ο ίδιος:

ΔΝ: Έχω αυξημένο ενδιαφέρον για τις τέχνες γενικότερα. Από παιδί, σχεδόν από προσχολική ηλικία θα μπορούσα να πώ. Νομίζω ότι είμαι κατ’εξοχήν καλλιτεχνική φύση, το μόνο μου ενδιαφέρον είναι η τέχνη. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό. Αλλά θα μπορούσα να μπλέξω με όλα τα είδη, και όλους τους χώρους τέχνης. (Γελάει αυτοσαρκαζόμενος)

Όταν του είπα θαυμάζοντάς τον, ότι αυτό δείχνει έναν άνθρωπο πολυτάλαντο, μου απάντησε αμέσως με ταπεινότητα:

ΔΝ: Νομίζω ότι είναι απλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη, όπως είπα και πριν. Κάποτε ο Λευτέρης Βογιατζής, ένας πολύ σπουδαίος σκηνοθέτης που είχαμε, μου είπε ότι ίσως τελικά το ταλέντο να είναι το μεγάλο ενδιαφέρον.

ΝΜ: Πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις; Πως ξεκίνησε αυτή η καριέρα;

ΔΝ: Αυτό το έκανα από προσχολική ηλικία. Όπως έμαθα αργότερα, αυτό το έκανα σε μουλάζ. Αυτή ήταν η τεχνική της υψηλής ραπτικής. Αυτό βέβαια το έμαθα αργότερα, δεν το ήξερα τότε. Έκανα ντραπε πάνω σε κουκλάκια. Σταμάτησα όταν πήγα σχολείο, και ξεκίνησα πάλι όταν βγήκα στο θέατρο. Μία φίλη μου πρότεινε να φτιάχνουμε κοσμήματα, για χομπυ και χαρτζηλίκι. Κι έτσι ξεκίνησα με κατασκευές κοσμημάτων.

Όση ώρα μου μιλούσε, τον φανταζόμουν παιδί. Ένα όμορφο, ψιλόλιγνο αγόρι, με γλυκά κι εκφραστικά μάτια. Που καθρεφτίζουν μια ψυχή καλοσυνάτη, δυνατή. Ένα παιδί που κάθε γονιός θα ήταν τυχερός να είχε. Ένα παιδί που δεν φανταζόταν ότι το μέλλον του ανήκε.

​​

ΝΜ: Από ένα χομπυ λοιπόν, ξεκίνησε μια λαμπερή καριέρα. Ποια ήταν η συνέχεια;

ΔΝ: Πήγα στην εβδομάδα μόδας, όπου είχαμε πολλούς δημοσιογράφους και buyers από το Παρίσι. Στην 2η επίδειξη μόδας που έκανα, με αγόρασε η Μαρία-Λουίζα Πουμαγιού, μία από τις πιο σημαντικές buyers του κόσμου. Είχε 3 καταστήματα στο Παρίσι, αλλά είχε και την μεγαλύτερη επιρροή στους ανθρώπους της μόδας παγκοσμίως.
Μετά από δύο σαιζόν έκανα τα πρώτα μου ρούχα. Τα είδε τότε ένας Ιταλός και μία Γαλλίδα που μας συμβούλευαν στα θέματα μόδας, κι είπαν ότι αυτά πρέπει να πάνε στο εξωτερικό. Τα δείξαμε σ’ένα show-room στο Μιλάνο και ταυτόχρονα σε μία έκθεση στο Ritz στο Παρίσι.
Αυτά τα πρώτα tzean-tzackets, διακοσμημένα με κοσμήματα από την Ανατολή, μπήκαν στις 50 καλύτερες μπουτίκ του κόσμου τότε. Έτσι ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό, και 10 χρόνια τώρα παρουσιάζουμε τις συλλογές μας σε κάθε εβδομάδα μόδας.

Αυτό το στυλ που παρουσίασε τότε ο Δημήτρης το Hippie-chic ήταν πολύ
διαφορετικό για την εποχή. Δεν το είχαν ξαναδεί στο εξωτερικό. Ήταν μόνο δικό του. Ένας Έλληνας λοιπόν, παρουσίασε κάτι τόσο πρωτότυπο, που πολλοί άρχισαν να τον αντιγράφουν. Από τότε το εξελίσσει, παραμένοντας όμως πιστός σε αυτό το στυλ.

 ΝΜ: Από που εμπνεύστηκες αυτά τα τόσο πρωτότυπα σχέδια;

ΔΝ: Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Κάθε φορά γυρίζω πιο “πλούσιος” από αυτά. Θεωρώ ότι σε κάνουν καλύτερο, και σου ανοίγουν το μυαλό. Βρίσκω εξαιρετικά υλικά, πολλές φορές σπάνια.
Εμπνέομαι από τις παραδόσεις των λαών κι από την τέχνη. Από τις
παραδοσιακές στολές, και πολλά και διάφορα χειροποίητα πράγματα. Η τελευταία μου συλλογή περιλαμβάνει όλα τα είδη των Ελληνικών τσεβρέδων. Κεντήματα που περνούν επάνω σε μη παραδοσιακά υφάσματα, όπως τζην, βελούδα παλιά, στρατιωτικά, δέρματα κλπ.

 ΝΜ: Σου αρέσει να παίζεις λίγο με τα υλικά, και τα υφάσματα;

ΔΝ: Μου αρέσει να παίζω πολύ (γελάει). Μου αρέσουν οι αντιθέσεις, μου αρέσει να μπερδεύω τα υλικά μεταξύ τους. Νομίζω σε αυτόν τον τομέα είμαι ατρόμητος, δεν καταλαβαίνω τίποτα (γελάει πάλι). Μου αρέσει να το κάνω με τρόπο ανατρεπτικό, κι αυτό με ενθουσιάζει κάθε φορά που ξεκινώ μια καινούργια μου συλλογή. 

ΝΜ: Κάθε φορά που έρχομαι και βλέπω τα ρούχα σου, βλέπω και κάτι διαφορετικό. Κάτι καινούργιο, και ολοένα και καλύτερο. Είναι στην κυριολεξία σαν να τα βλέπω να εξελίσσονται.

ΔΝ: Όπως στόχος είναι και η εξέλιξη γενικότερα στην ζωή μας, κατά την γνώμη μου. Εξέλιξη σε όλους τους τομείς.

Όση ώρα μου μιλάει, σκέφτομαι ότι έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο, όχι μόνο επιτυχημένο επιχειρηματία, αλλά κι έναν ευαίσθητο καλλιτέχνη.
Έναν άνθρωπο που μπορεί να νοιώσει όλη την γκάμα συναισθημάτων, άρα και να συναισθανθεί. Έναν άνθρωπο που τον ενδιαφέρει όχι μόνο η επαγγελματική του αλλά και  η προσωπική του εξέλιξη.

ΝΜ: Πως κατόρθωσες να συνδυάσεις όλη αυτήν την καλλιτεχνική ευαισθησία, με την επιχειρηματικότητα;

ΔΝ: Αυτό που έπρεπε να “προσθέσω” στον χαρακτήρα μου, ήταν η δυνατότητα να μετριάσω την καλλιτεχνική μου ευαισθησία, και ν’αυξήσω την ικανότητά μου στα πρακτικά ζητήματα, ώστε να γίνω κι επιχειρηματίας πια.
Αυτό το στοιχείο μέσα μου το ανακάλυψα μετά από πολλή δουλειά με τον εαυτό μου, χρόνια ψυχοθεραπείας και αναλύσεων, κι εξέλιξης του ίδιου μου του εαυτού.

ΝΜ: Το πιο δύσκολο κομμάτι, ν’αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΔΝ: Το κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης το θεωρώ το πιο ενδιαφέρον και το σημαντικότερο. Έπρεπε ν’αντιμετωπίσω τα στοιχεία του χαρακτήρα μου που δεν  μου έκαναν καλό. Το έκανα και μόνο “κέρδος” είχα σαν άνθρωπος από αυτό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αντιμετώπισα τον εαυτό μου, θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο που έχω κάνει. 
Ηγούμαι της επιχείρησής μου μαζί με τον συνεργάτη μου τον Γιάννη Λεμπέση. 
Εχω ένα άριστο εργασιακό περιβάλλον και νοιώθω πολύ όμορφα με την ζωή μου.
Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους αν βλέπουν στοιχεία στον χαρακτήρα τους που δεν τους κάνουν καλό, να μην λένε “εγώ έτσι είμαι”. Απλά να ξέρουν ότι μπορούν να τ’αλλάξουν για δικό τους καλό.

Του λέω αυθόρμητα ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται τα δύσκολα, ούτε φοβάται ν’αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Και δουλεύει πολύ γι’αυτό.

ΔΝ: Μα εγώ γενικά αγαπώ τις δύσκολες δουλειές. Είμαι δουλευταράς, δεν φοβάμαι τις προκλήσεις. Επίσης θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην γίνεται.

 ΝΜ: Πολλοί μπερδεύονται και θεωρούν τους ευαίσθητους ανθρώπους κι εύκολα θύματα.

ΔΝ: Έχω υπάρξει εύκολο θύμα στο παρελθόν. Και πολύ μελαγχολικός, κι άνθρωπος που δεν πετύχαινε αυτά που ήθελε να κάνει. Έχω περάσει ανεργία, απόρριψη και  κατάθλιψη . Όταν ήρθε η μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, το στρες μου έφτασε στα ύψη.
Ήμουν στο Παρίσι με μεγάλες επιτυχίες κι εγώ είχα σωματικά συμπτώματα από το άγχος. Όλα αυτά έπρεπε να σταματήσουν γιατί με πίεζαν. Γιατί αυτό που γινόταν ήταν πολύ καινούργιο για μένα. Και ήταν προσωπική μου  δημιουργία. Όλη από την αρχή . Και τα κατάφερα. 

ΝΜ: Μετά από όλη αυτήν την δουλειά που έκανες πως είσαι με τους γύρω σου; Πώς σε αντιμετωπίζουν;

ΔΝ: Είμαι ακόμα πιο ανοιχτός, πιο θετικός και δίνω ευκαιρίες σε όλους. Θέλω να συμπαρασύρω στην επιτυχία και στην χαρά όλο τον κόσμο. Όποιος μπορεί το ακολουθεί. Κάνω πάντα αυτό που θέλω. Όχι εγωιστικά κι απαιτητικά.
Απλά γιατί το κάνω πραγματικότητα. Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα έχω καταφέρει, πολύ ήρεμος, και πολύ ευτυχισμένος με τον εαυτό μου και την ζωή μου.
​​

Δεν μπόρεσα να μην θαυμάσω αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, με όλη αυτήν την δύναμη ψυχής. Που δεν μασάει τα λόγια του, δεν φοβάται ν’αποκαλυφθεί, κι αντιμετώπισε την μεγαλύτερη δυσκολία. Τον εαυτό του.
Που δεν έχασε την αυθεντικότητά του, κι έκανε τις δυσκολίες σκαλοπάτι στην επιτυχία. Μια επιτυχία τεράστια.
Που τα κατάφερε παντού, και σαν Ελληνίδα μόνο περήφανη με κάνει.

Ράβει στην Ελλάδα, κι όχι στο εξωτερικό αν και θα μπορούσε αν ήθελε. Αλλά δεν θέλει. Ένας Έλληνας που πουλά στους ξένους, αλλά δουλειά και λεφτά δίνει στους Έλληνες και στην Ελλάδα.

ΔΝ: Τα ρούχα όλα ράβονται εδώ στο ατελιέ. Θέλω να έχω την επίβλεψη της παραγωγής. Τα πάντα ελέγχονται από εμένα. Δεν θα ήθελα να υπάρχει το παραμικρό ελάττωμα στα ρούχα μου. Η ποιότητα παραγωγής, αλλά και των υλικών και των υφασμάτων είναι πολύ υψηλή. 

Τα ρούχα του Δημήτρη Ντάσσιου είναι όχι μόνο πολύ καλλιτεχνικά, αλλά ταυτόχρονα και πολύ εμπορικά. Στο εξωτερικό “φεύγουν” μέσα σε 15 ημέρες. Πολλές φορές τα βάζουν βιτρίνα για ‘κράχτη”. Έχει τεράστια αποδοχή στο εξωτερικό, και πελάτες που τρελαίνονται για τα ρούχα του. Αυτό κάνει τις μπουτίκ να επανέρχονται σταθερά για παραγγελίες.
Ο Δημήτρης δεν ψάχνει πελάτες. Τον κυνηγούν φανατικά αυτοί. Τα σχεδιά του είναι μοναδικά, πρωτότυπα. Είναι η τάση “Ντάσσιος” που όλοι ακολουθούν και αντιγράφουν.
​​

ΔΝ: Οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν σίγουροι για τον εαυτό τους και να βγούν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο Φάρος του κόσμου. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την χώρα μας, και να πλασάρουμε το ότι είμαστε Έλληνες. Να μην φοβόμαστε. Όταν ένας Έλληνας βγαίνει έξω, γίνεται άμεσα αποδεκτός. Αυτό άλλωστε το έχει δηλώσει κι η ιστορία.

Συμφωνώ φυσικά μαζί του, και σκέφτομαι ότι η Ελλάδα σαν χώρα πρέπει να στηρίζει τέτοιους Έλληνες. Πρέπει να τους βοηθά και να τους τιμά. Φεύγοντας ρίχνω μια τελευταία ματιά στα ρούχα του.
Τζην τζακετς με κεντήματα, γούνα, μπροκαρ, μεταξωτά πλισέ, βελούδα, στοιχεία από παραδοσιακές στολές, σε απίστευτους κι απρόσμενους συνδυασμούς. Φορέματα μακριά, καφτάνια μεταξωτά, χειροποίητα κεντήματα στολίζουν μεγάλες τσάντες.
Νοιώθω ότι θα μπορούσα να κάθομαι να τα χαζεύω με τις ώρες.
Τα λατρεύω και τα θέλω όλα!

Καλή Επιτυχία Δημήτρη, χρειαζόμαστε κι άλλους Έλληνες σαν και σένα!

Συνέντευξη: ΝΑΝΣΥ ΜΑΡΗ
Φωτογραφίες: JULIANE BIALLAS

Blogger, Actress, Fashion Editor, Artist, κι όλα αυτά τα εντυπωσιακά και κουλά που δεν καταλαβαίνει κανείς. Με λίγα λόγια, ενδυματολόγος, ηθοποιός, νομίζει καλλιτέχνης, και γενικώς μια τρελλή που γράφει διάφορα, και νομίζει ότι τα διαβάζουν.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu