Heart 2 Art

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΑ: "Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΚΑΚΙΑ"


Την ξέρουμε όλοι από την τηλεοπτική σειρά, “Παρά πέντε”, όπου έπαιζε την κακιά, και ξινή πεθερά Μαριλένα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή, από αυτό που πραγματικά είναι η Ελένη Κρίτα.
Όλοι τότε της έλεγαν στο δρόμο: “είστε η πιο γλυκιά κακιά της τηλεόρασης”.
Κι είχαν απόλυτο δίκιο.

Η Ελένη Κρίτα, είναι ίσως ένας από τους πιο γλυκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Μία γυναίκα, που δεν διαθέτει μόνο γλυκύτητα, αλλά αποπνέει και μια “ήρεμη δύναμη”.
Αυτήν την ήρεμη δύναμη, που πηγάζει μέσα από την αυτογνωσία που έχει αποκτήσει, δίνοντας τις μάχες της γι’αυτά που αγαπά.
Γιατί στην Ελένη Κρίτα δεν χαρίστηκε τίποτα. Αγωνίστηκε και κέρδισε. Κέρδισε στόχους, αλλά έφτιαξε και μία  προσωπικότητα, πραγματικά αξιολάτρευτη. Τρυφερή, ευαίσθητη, αλλά κι απροσδόκητα δυνατή ταυτόχρονα.

Την έχουμε δει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.
Παραδειγματικά αναφέρω στη “Zωή του Αττίκ”, στον “Τιμόθεο Κώνστα”, στην “Απόδραση” και τον “Ντελμπεντέρη”. 
Αργότερα στο “Safe sex” , στην κωμική σειρά “Πολυκατοικία” του Mega,  στην παράσταση “Σεσουάρ για δολοφόνους”, και στην τελευταία της δουλειά στην “Λυσσασμένη γάτα” του Τέννεσι Ουίλιαμς.

                           Ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί

ΝΜ: Πώς αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός; Ήταν κάτι που το νοιώθατε από μικρή;

ΕΚ: Ναι, αν και άργησα πολύ να το εκφράσω. Το ένοιωθα από 8-9 χρονών, αλλά δεν τολμούσα ούτε στον εαυτό μου να το πω. Το έκανα πολύ αργότερα στην ζωή μου, όταν ήμουν πια παντρεμένη.

ΝΜ: Ποιοί ήταν οι λόγοι που αργήσατε τόσο; 

ΕΚ: Μεγάλωσα σε αυστηρή οικογένεια. Η μητέρα μου ήταν  αυστηρή, αλλά και ο πατέρας μου ήταν Καθηγητής Πανεπιστημίου, και Δάσκαλος Φιλοσοφικής, οπότε είχαν άλλα πρότυπα εργασίας για μένα.
Τον πατέρα μου βέβαια τον έχασα όταν ήμουν μικρή, και πιστεύω η αυστηρότητα της μητέρα μου, πήγαζε από την περίσσεια ευθύνη που ένοιωθε, να με αναθρέψει σωστά. 

ΝΜ: Πως βρήκατε το θάρρος, να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

ΕΚ: Μπήκα πρώτα στο Πανεπιστήμιο στην Φιλοσοφική, και μετά από 1-2 χρόνια, αφού το καλλιεργούσα συνέχεια στο μυαλό μου, έδωσα εξετάσεις στην σχολή Γ. Θεοδοσιάδη.
Ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί. Όταν είπα στην μητέρα μου ότι θ’ασχοληθώ με την υποκριτική μου είπε: “μα εσύ ντρεπόσουν να πεις το ποίημα σου στο σχολείο, τώρα πως θα παίξεις μπροστά σε κόσμο;” ( γελάει ).
Βέβαια μετά που με είδε να παίζω, ειδικά σε κάποιες σειρές εποχής στην ΕΡΤ, που της άρεσαν πολύ, σιγά-σιγά το δέχτηκε. Ήμουν άλλωστε ήδη παντρεμένη με παιδί.

ΝΜ: Ποια χαρούμενη στιγμή θυμάστε από την καριέρα σας;

ΕΚ: Είναι πάρα πολλές. Μία από τις πιο χαρούμενες, όταν πήγα στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Πάντα έβλεπα παραστάσεις του, αλλά ήμουν πολύ ντροπαλή για να τον πλησιάσω, και να του μιλήσω, ακόμα και για να τον συγχαρώ.

Όταν έμαθα ότι ζητούσε κοπέλα, για κάποιο ρόλο στην “Λούλη” που ανέβαζε, πήρα το θάρρος, και αποφάσισα να πάω να με δει.
Όταν μου είπε “μου κάνετε, ελπίζω να σας κάνω κι εγώ”, πέταξα από την χαρά μου. Πήρα αμέσως τηλέφωνο σπίτι, ν’ ανακοινώσω ότι θα κάτσω στην πρόβα.
Ήταν ανέλπιστο για μένα. 
Από τότε συνεργαζόμαστε μέχρι που έκλεισε το θέατρο. Μου έδωσε ευκαιρία να παίξω πολλούς αξιόλογους ρόλους.
Τον ευγνωμονώ  πάντα γι’αυτό. Είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή μου.

                 Κατάλαβα ότι πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας

ΝΜ: Πιστεύετε ότι η δουλειά του ηθοποιού είναι δύσκολη; 

ΕΚ: Είναι πολύ όμορφη, σου δίνει μεγάλες συγκινήσεις, κι όπως όλες οι δημιουργικές δουλειές, μερικές φορές είναι και ψυχοφθόρα. Έχει ανασφάλεια, γιατί πολλά πράγματα δεν τα ορίζεις.
Παίζει μεγάλο ρόλο κι η τύχη σε αυτή την δουλειά.

-Σκέφτομαι ότι η γυναίκα αυτή δεν φοβάται ν’αντιμετωπίσει την αλήθεια. Αντιθέτως την έχει δεχτεί, κι έχει αποκτήσει πολύτιμη γνώση μέσα από την καριέρα της, και τις εμπειρίες της.  Μια γνώση που απέκτησε μέσα από την αυτοκριτική της. Όταν της το λέω μου απαντά με σεμνότητα:

ΕΚ: Το θέατρο είναι μια μικρογραφία της ζωής. Μέσα σε 2 ώρες συμπυκνώνεται μια ολόκληρη ζωή, καμιά φορά και πολλές μαζί. Εκεί φαίνεται καθαρά, ότι πολύ λίγα πράγματα ορίζουμε στην ζωή μας.

Είναι μια πραγματικότητα, κι όσο κι αν είναι δύσκολο, καλό είναι να την βλέπουμε.
Μικρή μου ήταν δύσκολο να δεχτώ, ότι δεν θα ορίζω τα πάντα στην ζωή μου. Στην πορεία όμως το αποδέχτηκα. Κατάλαβα ότι πολλά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, και παραδόξως αυτό μου χάρισε μια ηρεμία.

ΝΜ: Μέσα από ποιές εμπειρίες το καταλάβατε; 

ΕΚ: Από πολλές. Οι σημαντικότερες ήταν οι απώλειες που βίωσα στην ζωή μου. Του πατέρα μου όταν ήμουν 10χρ, η απώλεια του πατέρα του παιδιού μου, όπως και η απώλεια του συντρόφου μου Μίμη Χρυσομάλλη.
Και τις τρείς, βοηθήθηκα πολύ να τις αντιμετωπίσω, μέσα από την δουλειά μου. Ξέρετε αυτή η δουλειά, σου επιτρέπει να δραπετεύεις από τις σκέψεις σου, έστω και για λίγο.

 Όπως σημαντική ήταν και η γέννηση του γιού μου, και της εγγονούλας μου που είναι τώρα 8χρ. Έρχεται στις παραστάσεις, παίζουμε μαζί, γελάμε, πάμε βόλτες.
Μου αρέσει πολύ να τους μαγειρεύω. Ακόμα κι όταν δούλευα πολύ, το βράδυ που γύριζα από τις παραστάσεις, ήθελα πάντα να υπάρχει φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για την οικογένειά μου. Και το τηρώ κι ως γιαγιά. Θεωρώ ότι δημιουργεί μια “ζεστασιά” στο σπίτι.

-Εκείνη την στιγμή θαυμάζω την δύναμη αυτής της γυναίκας με το Γ κεφαλαίο. Μια γυναίκα που η ζωή δεν την νίκησε, δεν την θύμωσε, αντιθέτως την έκανε πιο δυνατή. Πιο σοφή. Μια γυναίκα που δίνει μαθήματα ζωής, και χαίρομαι να μιλώ μαζί της.

ακόμα κι αν ήταν ένας εντελώς αντίθετος ρόλος από μένα, πάλι θα έψαχνα να βρω κομμάτια που να μου ταιριάζουν.

ΝΜ: Με ποιά κριτήρια επιλέγετε ρόλους;

ΕΚ: Βάσει εμπιστοσύνης. Και βάσει του έργου. Άλλωστε δεν έχω δικό μου θέατρο, για να έχω την πολυτέλεια να διαλέγω ρόλους.
Στην τελευταία μου δουλειά, εμπιστεύτηκα τον Γεράσιμο Σκαφίδα, και τον Νικορέστη Χανιωτάκη, δύο νέους και ταλαντούχους ανθρώπους.
Ανεβάσαμε την “Λυσσασμένη Γάτα” του Τέννεσι Ουίλιαμς, όπου ερμήνευσα τον ρόλο της “Μπίγκ Μάμα”.

ΝΜ: Αναγνωρίζετε κομμάτια σας μέσα στην “Μπιγκ Μάμα”;

ΕΚ: Φυσικά, αλλά ακόμα κι αν ήταν ένας εντελώς αντίθετος ρόλος από μένα, πάλι θα έψαχνα να βρω κομμάτια που να μου ταιριάζουν. 

Η “Μπιγκ Μάμα” είναι μια προστατευτική μάνα, που θέλει να δείχνει ότι όλα είναι καλά. Ενώ ξέρει τα προβλήματα, με τον άντρα της και τα παιδιά της, τα ρίχνει “κάτω από το χαλί”. Είναι και λίγο βολεμένη, αλλά όταν μαθαίνει την αλήθεια για την ασθένεια του άντρα της, βγαίνει ο πόνος της, και όλη της η αλήθεια.
Είναι ένα πολύ ωραίο έργο. Ο κόσμος ερχόταν μετά την παράσταση, και μου έλεγε ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, που να μην θίγεται σε αυτό το έργο. Απώλεια, αρρώστια, αγάπη, οικογένεια, τα πάντα.

Ο ηθοποιός πρέπει να είναι αληθινός. Να μην κάνει τερτίπια

 ΝΜ: Ποιές πιστεύετε είναι οι αξίες που καθορίζουν έναν καλό ηθοποιό;

ΕΚ: Να είναι αληθινός. Να μην κάνει τερτίπια, και να πλησιάζει τους ρόλους του, με ανοιχτή καρδιά. Να δουλεύει πολύ, και να διαβάζει πολύ.

ΝΜ: Σας “πόνεσαν” ποτέ ρόλοι στην καριέρα σας;

ΕΚ: Νομίζω τους ηθοποιούς τους πονά πιο πολύ η απόρριψη, και οι δυσκολίες του επαγγέλματος. Όχι οι ρόλοι, γιατί είναι στην πραγματικότητα ψυχοθεραπευτικοί. Το “πλησίασμα” του ρόλου, είναι χαρά κι ανακούφιση.
Ακόμα κι όταν κλαις και πονάς στο ρόλο, εκείνη την στιγμή βγάζεις όλο σου τον εαυτό. Και το καλό αποτέλεσμα είναι μεγάλη ικανοποίηση, κι ευτυχία για τον ηθοποιό.

ΝΜ: Τι σημαίνει ευτυχία για εσάς;

ΕΚ: Στιγμές. Μικρές χαρούμενες στιγμές.
Και το να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Να έχεις ψυχική ισορροπία και αρμονία. Όλα τ’άλλα είναι μικρά.

Δεν κάνω σχέδια. Όταν κάνεις σχέδια, η ζωή κάνει κάτι άλλο

ΝΜ: Τ ι σας δίνει χαρά στην καθημερινότητα;

ΕΚ: Τα ταξίδια, η τέχνη, το διάβασμα,ένα ποτήρι καλό κρασί, και οι καλοί φίλοι.

ΝΜ: Τι ξέρετε τώρα που δεν ξέρατε στα 20;

ΕΚ: Ότι ξέρω πολύ λίγα ( γελάει ).
Στα 20 νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, αλλά στην πορεία βλέπεις ότι έχεις να μάθεις πολλά. Αποκτάς κατανόηση, κι ανοιχτό μυαλό. Δεν είσαι πια τόσο αιχμηρός.
Αυτό σου χαρίζει την ψυχική γαλήνη.

ΝΜ: Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

ΕΚ: Δεν κάνω σχέδια. Όταν κάνεις σχέδια, η ζωή κάνει κάτι άλλο ( γελάει και πάλι ).
Θέλω να είμαι καλά, και να ζω την κάθε μου μέρα. Να δουλεύω πάνω σε όμορφους ρόλους, να κάνω πολλά ταξίδια, και να βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους καλά κι ευτυχισμένους.

​​

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες με την Ελένη Κρίτα. Είναι μια γυναίκα που έχει να πει, και να δώσει τόσα πολλά. Κάθε της κουβέντα είναι και μια αλήθεια. Και μια ακόμη γνώση.


Τόσο όμορφα όμως ειπωμένη, που δεν θέλεις να σταματήσεις να την ακούς. Η γλυκύτητα που διαθέτει υπάρχει παντού. Στα λόγια της, στην φωνή της, στις κινήσεις της.

Εύχομαι να την απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα, σε πολλούς ρόλους. Ακόμα και της “κακιάς”, που είναι η μόνη που καταφέρνει ν’αποδώσει τόσο γλυκά. 


Καλή επιτυχία κ. Κρίτα σε ότι κι αν κάνετε..

Blogger, Actress, Fashion Editor, Artist, κι όλα αυτά τα εντυπωσιακά και κουλά που δεν καταλαβαίνει κανείς. Με λίγα λόγια, ενδυματολόγος, ηθοποιός, νομίζει καλλιτέχνης, και γενικώς μια τρελλή που γράφει διάφορα, και νομίζει ότι τα διαβάζουν.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu