Heart 2 Art

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ 1ο ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Γράφει ο Νίκος Κρίκας : Συγγραφέας, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Που να πάμε; Που να πάμε; Τα είχαμε γυρίσει όλα. Από την Μονή Καισαριανής μέχρι την Πάρνηθα και τη λίμνη Μαραθώνα. Η ιδέα ήταν τρελή αλλά είχαμε ακούσει πολλά. Μια ζεστή μέρα Σεπτεμβρίου. Κι εμείς πήγαμε στους τάφους.

Ναι αλλά όχι όπου κι όπου, Στους επώνυμους. Βάλαμε και το ανάλογο ένδυμα. Ε ξέρετε τώρα μαύρο με πινελιές μωβ. Και σκάσαμε. Εμείς και τα κοράκια, πράγμα ένα. Δε μπορεί λέμε θα πέσουμε σε καμιά κηδεία και πομπή απάνω;;; Ας είμαστε ντυμένοι.

Και πέσαμε σε 5 -6  απανωτές. Τι κηδεία ήταν αυτό. Άλλος στην είσοδο μες τη νεκροφόρα, άλλον τον διάβαζαν μέσα κι άλλος προπορευόταν για την τελευταία κατοικία. Τέτοιος συνωστισμός! Χήρες, παιδιά, εγγόνια, παρατρεχάμενοι κι εμείς. Το προσέξατε ε;;; κι οι 3 πεθαμένοι ήταν άντρες. Γυναίκα καμιά.

Τέλος πάντων το προσπερνώ. Το λιβάνι να μυρίζει, τα γέλια να πηγαινοέρχονται, τα κοράκια να κοιτούν βαρετά, το ρολόι κι ο καφές να σιγοψηνεται μέσα. Ποια τελετουργία; Μισή ώρα όλο το σκηνικό και γειά σας! Επόμενος για θάψιμο;

Και μιας και είπαμε θάψιμο, θυμηθήκαμε την εθνική μας συνήθεια και λέμε, δεν μπαίνουμε σιγά σιγά στο ψητό; Αφήσαμε λοιπόν τις κηδείες κι αρχίσαμε να ψάχνουμε τις κατοικίες. Και ιδού η έκπληξη. Σιμά σιμά κείτονται η Αλίκη και η Έλλη. Αυτές δεν ήταν που εν ζωή τρωγόντουσαν για το ποια κάνει θέατρο και ποια όχι; Πίσω τους ακριβώς ενώνονται εμπορικό και ποιοτικό θέατρο. Πιο πάνω ο μεγαλύτερος κινηματογραφικός παραγωγός που ακούει στο όνομα Φίνος. Αριστερά της εισόδου είναι αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες, δεξιά πολιτικοί.

Ναι αυτοί που μας κατέστρεψαν, που η προέκταση του χεριού τους ήταν το λιγότερο η μούντζα, που στη θέση του μυαλού υπάρχει… θέλετε να πω κι άλλα; Δεν καταλάβατε; Ε τώρα όλοι αυτοί κάνουν πάρτι στα υψίπεδα του Αχέροντα. Σε άλλο σημείο βρίσκονται οι τραγουδιστές. Και διάσπαρτα γυναίκες, άντρες, γκέι, επαναστάτες, δημοκρατικοί, δικτάτορες, αγωνιστές, σταρ, ανώνυμοι και επώνυμοι. Ξεχασμένοι και αξέχαστοι. Γέροι και νέοι. Λουλουδιασμένοι και χορταριασμένοι τάφοι μαζί.

Γιατί ο θάνατος αγαπητοί μου δεν γνωρίζει από τέτοια.
Πετάξτε τις ταμπέλες και ζήστε!!!

Μια επίσκεψη στον μοναδικό χώρο του 1ου νεκροταφείου Αθηνών είναι επιβεβλημένη. Ένα υπαίθριο ανοιχτό μουσείο σε απόσταση αναπνοής. Οι μεγαλύτεροι γλύπτες της Ελλάδας είναι εκεί με τα έργα τους κι ένα μέρος της ιστορίας της Ελλάδας είναι επίσης εκεί!!!

Το θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το γράψιμο αποδεικνύεται η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη. Από τα δεκατέσσερα χρόνια μου γράφω, αλλά τα γραπτά μου έμεναν κλεισμένα στο συρτάρι μου. Το 2017 αποφάσισα να αλλάξω τακτική, έτσι κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή τα Ανομολόγητα από τις εκδόσεις Βέγας. Εκ τότε παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, την ιστορία, την φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις, αντλώ υλικό από το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον και τα όνειρα και φτιάχνω εικόνες μέσω του λόγου. Εύχομαι τα άρθρα μου να σας αγγίζουν την ψυχή. Βεβαίως η κριτική ευπρόσδεκτη. Καλή σας ανάγνωση

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu