Heart 2 Art

Συνέντευξη-απόδοση συνέντευξης: Νάνσυ Μάρη

Όταν γνώρισα τον κ. Τσακίρογλου, ένοιωσα ότι ήταν μια εμπειρία ζωής για μένα. Παρόλο που εκείνος ήταν τόσο απλός, και γλυκός, δεν θα μπορούσα παρά μόνο Κύριο Τσακίρογλου να τον προσφωνώ. Και μάλιστα με το Κ κεφαλαίο. 
Γιατί μιλώντας μ’έναν τόσο καλλιεργημένο καλλιτέχνη, αλλά και με μεγαλείο ψυχής άνθρωπο, αγαλλίασε και η δική μου η ψυχή. 

Σε αυτήν την Γη που βρεθήκαμε, πρέπει να εκτελέσουμε κάποιες εντολές

Είδα ποιότητες ανθρώπου που έχουν εκλείψει πια. Κι ίσως να ήταν ανέκαθεν σε έλλειψη. Μόνο θαυμασμό και σεβασμό, θα μπορούσα να εκφράσω γι’αυτόν τον μεγάλο χαρισματικό καλλιτέχνη, και πραγματικό “Σερ” του δικού μας, του Ελληνικού θεάτρου.
Τι ερωτήσεις να κάνω σε αυτόν τον σοφό και γεμάτο εμπειρία ζωής άνθρωπο…είναι μόνος του οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις μαζί.

Όταν ξεκινήσαμε την φιλική μας κουβεντούλα, είχα τρακ που έπαιρνα συνέντευξη από έναν καλλιτέχνη σαν κι αυτόν, και του το εξέφρασα. Η απάντηση;…

ΝΤ: Μην μου το λέτε αυτό, γιατί με κάνετε και νοιώθω μεγάλος (γελάει αστειευόμενος).
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι σπουδαίο. Σε αυτήν την Γη που βρεθήκαμε, πρέπει να εκτελέσουμε κάποιες εντολές πιστεύω. Και στον χώρο της τέχνης, και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Καλές σχέσεις πρέπει να έχουμε, γιατί αυτό μόνο μένει. Οι μνήμες λειτουργούν πάνω σε αυτό. Και στο καλό και στο κακό βέβαια, αλλά προτιμότερο θα ήταν να επιδιώκει κανείς να κάνει το καλό.

-Μου είπε ότι έχει μια κόρη και δύο εγγονάκια που τα λατρεύει, κι εκεί μου εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση, και την νέα γενιά…

ΝΤ: Δυστυχώς περνάμε δύσκολες εποχές. Με ανησυχεί το μέλλον των νέων σε αυτόν τον τόπο που βρεθήκαμε. Έναν τόπο που τον θεωρώ Άγιο ( επαναλαμβάνει το Άγιος τόπος με έμφαση κι αγάπη).
Είναι πραγματικά καθηγιασμένος από την αρχαιότητα, κι από τον Θεό τον ίδιο νομίζω. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σ’αυτόν τον Τόπο, με την όμορφη φύση, και τους καλούς ανθρώπους. Αλλά δυστυχώς ότι είναι καλό είναι και μισητό. Διαβάλλεται.

Μικρότερος δεν τα καταλάβαινα αυτά. Τώρα που είμαι υπερώριμος θα έλεγα, και ώριμος, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι αυτός ο τόπος…αξιοζήλευτος πολύ.

-Μιλά με αγάπη για τον “Τόπο του”, με την ίδια αγάπη που μιλά για την οικογένειά του. Αναφέρεται στην σύζυγό του και η φωνή του χρωματίζεται με τρυφερότητα-

ΝΜ: Είναι αξιοθαύμαστο που είστε 51 χρόνια μαζί, και αγαπημένοι με την σύζυγό σας Χρυσούλα Διαβάτη. Ποιο πιστεύετε είναι το μυστικό για να κρατήσει ένας γάμος;

ΝΚ: Η κατανόηση και ο αλληλοσεβασμός. Αν δεν είχα αυτήν την καλή σύζυγο δίπλα μου, κι αυτόν τον καλό γάμο, δεν θα μπορούσα να είμαι προσηλωμένος σε αυτό που κάνω. Δεν θα είχα καταφέρει όλα όσα πιστεύω αγαπώ και προσπαθώ.  

Καλές σχέσεις πρέπει να έχουμε, γιατί αυτό μόνο μένει

ΝΜ: Οι άνθρωποι σήμερα χωρίζουν όλο και συχνότερα. Είναι τάση θα λέγατε;

ΝΤ: Την εποχή που διανύουμε, πολλοί άνθρωποι νοιώθουν μόνοι.
Θα έλεγες ότι εκπαιδεύεται ο άνθρωπος στην μοναξιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος έχει απαιτήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Άλλωστε αυτό είναι ο γάμος. Να μοιράζεσαι, να κάνεις παιδιά, να δεσμευτείς σε κάποιες υποχρεώσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος και ώριμος. Από αυτήν την άποψη, ίσως είναι καλό που κάποιοι παντρεύονται μεγαλύτεροι.

​​

                   Είμαι από τους δύσκολους βίους.

Στην ερώτησή μου τι έμαθε τώρα που δεν ήξερε στα 20, μου απαντά…

ΝΤ: Την Αγάπη και την ευγνωμοσύνη. Αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε, σμιλεύει τον χαρακτήρα μας, και γεμίζει το όλον μας, είναι η αγάπη και οι άνθρωποι.

Ξέρετε εμάς τους ηθοποιούς δεν μας φτιάχνει μόνο η τέχνη μας, αλλά και οι άνθρωποι. Πρέπει να σεβόμαστε το κοινό μας.

ΝΜ: Πιστεύετε οτι οι ηθοποιοί πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις επαγγελματικές σας επιλογές;

ΝΤ: Στα πάντα. Και στην προσωπική μας ζωή, και στην τέχνη μας. Είμαι πολύ αυστηρός και δύσκολος, ακόμα και με τον εαυτό μου. Είμαι από τους δύσκολους βίους.
Δεν έχω μπει “μέσα” στον χώρο. Μόνο μια φορά το έκανα σε μία πολύ
αξιόλογη παραγωγή  που πήγε πολύ καλά. Αμέσως μετά επέστρεψα στο Θέατρο Τέχνης του Κουν. όπου ανέκαθεν συνεργαζόμουν.

ΝΜ: Οι επιλογές σας λοιπόν δεν είχαν κριτήριο μόνο τα χρήματα. Ποια είναι η σχέση σας με τα χρήματα;

ΝΤ: Δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη. Ούτε να κάνουμε τα πάντα γι’αυτό. Βέβαια κι εγώ όπως κι όλοι το χρειαζόμαστε, αλλά προσπαθώ οι επιλογές μου να μην έχουν γνώμονα μόνο αυτό.

Η Τέχνη μου είναι Ίαση ψυχής. Αυτό είναι. Και μαθήματα ζωής

-Αυτό που εκφράζει, πραγματικά το έχει κάνει πράξη. Δεν έχει εκπέσει από αυτά που πιστεύει, και βλέπεις την ποιότητα της δουλειάς του σε όλη του την πορεία. Όταν του το λέω, μου απαντά ότι έχει παλέψει γι’αυτό. 

ΝΤ: Έχω περάσει και πολλές δύσκολες στιγμές, και περιόδους αναζήτησης και μελαγχολίας, είναι φυσικά όλα αυτά για έναν άνθρωπο της τέχνης μου.
  
ΝΜ: Φαίνεται ότι είστε άνθρωπος που η τέχνη ζει και υπάρχει μέσα του. Το νοιώθετε. Με ποια κριτήρια επιλέγετε ρόλους;

ΝΤ: Ναι πραγματικά αυτό που κάνω το αγαπώ πολύ, και το νοιώθω βαθιά στην ψυχή μου.
Μου αρέσουν αυτά τα θέατρα που η σκηνή είναι κοντά στον κόσμο. 
Που δεν χρειάζεται τα πράγματα να τα φωνάξεις, να τα πιέσεις, αλλά μπορείς να βγάλεις όλες τις ευαισθησίες, και τις εσωτερικές μουσικές του έργου. 

Μου αρέσει πολύ να παίζω έργα ιστορικά, όπως το Βυζαντινό έργο του Άγγελου Τερζάκη “Αυτοκράτορας Μιχαήλ”, αλλά και άλλα πολλά που έχω κάνει. 
Τότε ξεπηδούν από μέσα μου όλα τα πατρογονικά μου ένστικτα (γελάει).

Όπως και όταν κάνω αρχαία τραγωδία. Ιδιαίτερα όταν βγαίνω έξω από τον τόπο μου, παίζοντας στο εξωτερικό Σοφοκλή, Αισχύλο, Ευρυπίδη, και μεταδίδω το πνεύμα αυτών των μεγάλων μας ποιητών, αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια.
Υπερηφάνεια, επειδή μπορώ να μεταδώσω το λόγο και τα αισθήματα αυτών των μεγάλων μας συγγραφέων από το παρελθόν, που θαρρείς και υπάρχουν αιώνια.

ΝΜ: Τι είναι για εσάς η τέχνη σας; Το να είστε ηθοποιός;

ΝΤ: Ίαση ψυχής. Αυτό είναι. Και μαθήματα ζωής. Όλα αυτά τα πολύτιμα που μπορείς να πάρεις από ένα ρόλο.
Σαν ηθοποιός μου αρέσει να μην στέκομαι επιφανειακά στον ρόλο, αλλά να βρίσκω τα βαθύτερα αισθήματα του ανθρώπου, τις ευαισθησίες και τους “χυμούς του.

Αλλιώς δεν αξίζει να το κάνει κανείς. Είναι ένα καραγκιοζιλίκι και μόνο.
Είναι μόνο μακιγιάζ, περούκες,  βάζεις και τα ψιμύθια εκεί…  (γελάμε παρέα).
Πρέπει να “σκάψεις” στον ρόλο, για να “σκάψεις” και στην ψυχή σου, να βρεις τον δικό σου εαυτό.

Μας δίδαξαν Ήθος και Τέχνη. Για μένα αυτή είναι και η περιουσία μου


 ΝΜ: Τι έχετε αποκομίσει από το επάγγελμα του ηθοποιού;

ΝΤ: Ξεκίνησα το 1968 που πήγα στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είχα σπουδαίους ανθρώπους και δασκάλους εκεί. Μας δίδαξαν Ήθος και Τέχνη. Εκεί πήρα τα πρώτα μου μαθήματα.
Για μένα αυτή είναι και η περιουσία μου.

Το θέμα δεν είναι οι επιτεύξεις μου μέσα από την τέχνη μου. Αλλά το ότι μέσω των επιτεύξεων αυτών, γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, όπως τον Κουν, τον Ευαγγελάτο, τον Σεβαστίκογλου, και πόσους άλλους ακόμα.
Ανθρώπους που εκτίμησα το πνεύμα τους, κι εκείνοι εκτίμησαν την αγάπη και την προσήλωση που είχα στην τέχνη μου.

Υπήρξα  Διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με τίμησε η χώρα μου και μου έδωσε αυτήν την θέση. Όσο μπόρεσα, την υπηρέτησα μ’επιτυχία και καλή προσφορά. Προσπάθησα, και νομίζω δημιούργησα αρκετά πράγματα στην Βόρεια Ελλάδα. Συνεργάστηκα με πολλούς και καλούς συνεργάτες, και από την Ελλάδα, και από το εξωτερικό, σε όλη την πορεία της δουλειάς μου.

Είμαι τυχερός να έχω καλούς συνεργάτες. Γιατί σ’αυτήν την τέχνη δεν μπορείς να είσαι μόνος. Είναι απέραντη η μοναξιά.

“μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι.”


-Πρόσεξα με θαυμασμό, ότι ποτέ δεν αναφέρεται στην λέξη επάγγελμα, αντιθέτως πάντα χρησιμοποιεί με σεβασμό την λέξη “η τέχνη μου”. Έχει σεβασμό σε όλα όσα αναφέρεται καθ’όλη την διάρκεια της κουβέντας μας. Όταν του το είπα μου απάντησε..

ΝΤ: Η έννοια σεβασμός είναι πολύ σημαντική για μένα. Έτσι πρέπει να είναι, γιατί αυτό πάντα σε ακολουθεί και σε στιγματίζει. Το πιστεύω μου είναι “μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι.”

ΝΜ: Ο Μπίγκ Ντάντυ που υποδύεστε στην “Λυσσασμένη Γάτα” έχει αυτά τα στοιχεία;

ΝΤ: Το έργο αυτό το Τένεσι Ουίλιαμς είναι πραγματικό αριστούργημα. Θίγει πολλά κοινωνικά θέματα. Για την οικογένεια, τα ναρκωτικά, τους αθλητές, την ομοφυλοφιλία, κ.α.
Είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα κατ’εξοχήν με το κείμενο, για ν’αποδώσω αυτόν τον πατέρα. 
Έναν πατέρα που έχει κάνει περιουσία, και θέλει το έργο του να το παραδώσει κάπου. Η περιουσία του είναι τα παιδιά του. Λέει “η αθανασία μου είναι τα παιδιά μου”. 
Αυτός είναι και ο στόχος κάθε δημιουργού. Ο Παπαφλέσσας έχει πει:”Δένδρο φυτεύω για να κάτσουν στον ίσκιο του τα παιδιά μου”.
Ο Μπίγκ Ντάντυ ένας σκληρός και βάναυσος άνθρωπος, που όμως πονάει και υποφέρει, και στο τέλος ωριμάζει κι εκτιμεί κάποια πράγματα. Ειδικά μέσα από τα παιδιά του.

Είχε μεγάλη επιτυχία αυτή η παράσταση, χάριν και σε όλους τους ταλαντούχους και αξιόλογους συνεργάτες μου. Όλοι μαζί συμβάλαμε και χαρήκαμε γι’αυτήν την επιτυχία.

           Δεν είναι μόνο η μαρκίζα η τέχνη μας. 


 ΝΜ: Ποιά είναι τα σχέδιά σας, οι ευχές σας για το μέλλον;

ΝΤ: Είμαι αρκετά μεγάλος και θα’πρεπε να έχω αποστρατευθεί. Κρατάει ακόμα η υγεία μου και το μυαλό μου, κάτι που είναι βασικό για έναν ηθοποιό. Έχω κάποιες προτάσεις, κάτι που πάντα περιμένω σαν ηθοποιός, για να κάνω την τέχνη μου που αγαπώ τόσο.

ΝΜ: Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ηθοποιούς;

ΝΤ: Ν’αγαπούν αυτό που κάνουν, να δουλεύουν πολύ, και να είναι έτοιμοι. Δεν είναι μόνο η μαρκίζα η τέχνη μας. 
Γνωρίζω ότι η τέχνη μας είναι αχάριστη. Πρέπει πάντα να προσφέρεις και να μην περιμένεις να σου προσφέρουν. Όταν το γνωρίζεις αυτό δεν απογοητεύεσαι. Ξέρεις ότι θα βρεθεί αυτός που θα εκτιμήσει αυτό που είσαι, και αυτό που κάνεις.

Ευτυχώς υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  που εκτίμησαν αυτό που κάνω. Γιατί αλλιώς δεν θα υπήρχα. Οι ηθοποιοί δεν υπάρχουμε αλλιώς.
Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Χρειάζεται μια συνεχή προσπάθεια. Άλλωστε γι’αυτό βρεθήκαμε σ’αυτήν την γη. Για να προσπαθούμε όχι μόνο για το προς το ζην, αλλά και για την ψυχή μας.

Πρέπει πάντα να προσφέρεις και να μην περιμένεις να σου προσφέρουν


Ο κ. Τσακίρογλου, ο μεγάλος Δάσκαλος ο “Σερ” του Ελληνικού θεάτρου, ήταν πραγματικά ένα μάθημα ζωής για μένα. Και για όλους όσους θέλουν ν’ακούσουν αυτά που έχει να πει. 
Ακούγοντάς  τον ένοιωθα ότι πήρα πολλά από αυτόν τον άνθρωπο. Μιλώντας μαζί του ξεκουράζεται η ψυχή σου. Γεμίζει ώστε ν’αντέξει τα επόμενα που έρχονται.
Με την τέχνη του πραγματικά προσφέρει πολύτιμα πράγματα, κι εύχομαι να μας τα προσφέρει για πολλά χρόνια ακόμα.

Μετά από περίπου 20 χρόνια στο χώρο της μόδας, και των ΜΜΕ, μέσα από δημιουργική και ποιοτική δουλειά, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό που μ'εκφράζει. Αφορά όλα όσα μας δίνουν ευχαρίστηση, χαρά, ελπίδα, κι όλα αυτά με το δικό μας ξεχωριστό στυλ. Ελπίζω να το απολαύσετε , και να ταξιδέψουμε μαζί στον όμορφο κόσμο του. θα χαρώ να έχω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu