Heart 2 Art

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γράφει ο Νίκος Κρίκας Ηθοποιός, Συγγραφέας

Το καλοκαίρι έφτασε. Το θερμόμετρο ανεβαίνει.  Κλείνουμε τα μάτια και ονειρευόμαστε κυκλαδονίσια και νερά καθρέφτες.  Τα ανοίγουμε αλλά ακόμη στην Αθήνα είμαστε. Ο Αύγουστος των διακοπών αργεί ακόμη. Αλλά ακόμη κι αν δεν φύγουμε, έχουμε τους εναλλακτικούς προορισμούς για λίγη δροσιά και χαλάρωση.
 
Πολλοί λένε ότι στην Αττική καθαρές θάλασσες δεν θα βρεις. Εγώ διαφωνώ. Σίγουρα δεν θα βρεις τα νερά των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά θα βρεις μικρές παραλίες με αρκετά καλά νερά που θα σε κάνουν να ξεφύγεις από το γκρίζο της πρωτεύουσας.
 
Ξεκινάμε την περιήγηση μας στη Νότια Αττική. Θ’ αφήσουμε τις γνωστές πολυσύχναστες οργανωμένες παραλίες των νοτίων προαστίων και θα ανακαλύψουμε άλλες γνωστές ή λιγότερο πιο μακριά. 

 

1η Στάση: Αγ. Μαρίνα 

Στην παραλιακή λεωφόρο προς Σούνιο μετά την ομώνυμη εκκλησία ξεκινάνε διάφορες παραλίες με την ονομασία  Αλθέα. Είναι αρκετά κοντά στην πόλη της Βάρκιζας και προσφέρουν την δυνατότητα να επιλέξει κάποιος από την άμμο ή το ψιλό χαλικάκι. Βρίσκεται η μια μετά την άλλη. Είναι ανοργάνωτες με καθαρά νερά. Αρκετά ανερχόμενες τα τελευταία χρόνια. 

2η Στάση: Σαρωνίδα

Μικροί κολπίσκοι φτιάχνουν αυτή την ακτογραμμή. Με κατεύθυνση προς Σούνιο οι μικροσκοπικές αυτές παραλίες βρίσκονται μεταξύ του ξενοδοχείου στο Λαγονήσι και της πόλης της Σαρωνίδας. Δεν είναι αρκετά γνωστές γι’ αυτό ακόμη και Κυριακές έχουν πολύ λίγο κόσμο. Έχουν πεντακάθαρα νερά, είναι ανοιχτές στο πέλαγος και θυμίζουν κάτι από νησί. Τα νερά τους δεν είναι ρηχά ούτε πολύ βαθιά. Σίγουρα θα αποζημιώσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. 

3η Στάση: Καπέ Σούνιο 

Έχουμε φύγει αρκετά πιο κάτω. Το μείον είναι ότι χρειαζόμαστε φουλαρισμένο ρεζερβουάρ. Αλλά δεν θα επιλέξουμε αυτή την εξόρμηση σε καθημερινή βάση. Επισκέφτηκα αυτή την παραλία πριν γίνει γνωστή αρκετά χρόνια πριν. Έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και όχι άδικα. Κρυμμένη από θεόρατους βράχους θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής.  Με φόντο το πέλαγο και το μικρό ακατοίκητο νησί του Αγ. Γεωργίου προσφέρει κρύα πεντακάθαρα βαθιά νερά στον επισκέπτη. Έχει μια μικρή καντίνα. Καλό είναι να προτιμηθεί μεσοβδόμαδα. Λόγω υπερβολικής επισκεψιμότητας.  Αν όμως είμαστε λάτρεις της βοής και δεν μας ενοχλεί κανένα πρόβλημα.

4η Στάση: Αγ Πέτρος Σούνιο 

Αυτή η παραλία είναι λιγότερο πολυσύχναστη από την προηγούμενη. Έχει το ομώνυμο εκκλησάκι που θυμίζει τα χρώματα των Κυκλάδων και ένα υπέροχο φόντο με τον ναό του Ποσειδώνα. Νερά καθαρά με συστάδες φυκιών. Τα σπιτάκια πέριξ στο χρώμα του γαλάζιου και του άσπρου μας δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σ’ ένα ψαροχώρι. Σχετική ταμπέλα στον κεντρικό δρόμο μας φέρνει εδώ. 
Μια μικρή απόδραση μόλις τέλειωσε. Αφήσαμε πολλές παραλίες απέξω. Αυτό ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα. Θα επανέλθουμε με νέες προτάσεις. Μέχρι τότε καλές εξορμήσεις και βουτιές. 

Το θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το γράψιμο αποδεικνύεται η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη. Από τα δεκατέσσερα χρόνια μου γράφω, αλλά τα γραπτά μου έμεναν κλεισμένα στο συρτάρι μου. Το 2017 αποφάσισα να αλλάξω τακτική, έτσι κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή τα Ανομολόγητα από τις εκδόσεις Βέγας. Εκ τότε παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου, την ιστορία, την φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις, αντλώ υλικό από το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον και τα όνειρα και φτιάχνω εικόνες μέσω του λόγου. Εύχομαι τα άρθρα μου να σας αγγίζουν την ψυχή. Βεβαίως η κριτική ευπρόσδεκτη. Καλή σας ανάγνωση

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu