Heart 2 Art

ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΖΙΟΒΑΣ: ΟΤΑΝ Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

Τον βλέπουμε σαν “Θάνο” στην τηλεοπτική σειρά “Έλα στην θέση μου”.
Τον απόλαυσα σαν “Μπρικ”, τον αλκοολικό γιο στην “Λυσσασμένη γάτα” του Τένεσι Ουΐλιαμς.
Δύο διαφορετικοί ρόλοι, ο ίδιος γοητευτικός -και σαν πρώτη εντύπωση λίγο απρόσιτος θα έλεγες- άντρας.
Όταν όμως γνώρισα τον Ορέστη Τζιόβα, είδα έναν άνθρωπο γλυκό, συνεπή, και υπεύθυνο. Ήταν ακριβής στο ραντεβού του χωρίς ίχνος έπαρσης. Μιλώντας μαζί του γνώρισα έναν άνθρωπο έξυπνο, ώριμο, που σκέφτεται πολύ περισσότερο απ’όσο μιλάει. 


Είμαι άνθρωπος που ξέρει τι θέλει, αλλά υπήρξα άνθρωπος που δεν ήξερε τι ήθελε.

ΝΜ: Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός; Ήταν όνειρό σου από μικρός;

ΟΤ: Προέκυψε περισσότερο. Μετά το Λύκειο είχα πάει σε μια σχολή αυτοματισμού. Κάποια στιγμή πήρα μέρος σε μια παράσταση του Κώστα Χαλκιά, ηθοποιού στο θέατρο τέχνης, κι έπαιζα παράλληλα με την σχολή. Εκεί ανακάλυψα την κλίση μου στο θέατρο, κι έτσι άφησα την σχολή για ν’ασχοληθώ με την υποκριτική τέχνη.

ΝΜ: Η οικογένειά σου πώς δέχτηκε αυτήν σου την απόφαση;

ΟΤ: Στην αρχή δεν με πήραν και πολύ στα σοβαρά (γελάει)! Μετά είδαν την πορεία μου στο ερασιτεχνικό θέατρο και στην δραματική σχολή. Όταν είδαν ότι πέρασα τις εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο πείστηκαν. Και μπορώ να πω με στήριξαν πολύ στην πορεία μου.

ΝΜ: Θα έλεγες ότι ήσουν άνθρωπος που ξέρει τι θέλει;

ΟΤ: Είμαι άνθρωπος που ξέρει τι θέλει, αλλά υπήρξα άνθρωπος που δεν ήξερε τι ήθελε.

ΝΜ: Ποιά είναι η πιο ευχάριστη ανάμνηση από τον επαγγελματικό σου χώρο.

ΟΤ: Αν σκεφτώ το θέατρο, νομίζω όταν σε μια παράσταση που έπαιζα, ήμουν τόσο μέσα στο ρόλο, που ξέχασα τελείως ότι είμαι στο θέατρο και παίζω. Είχα αφεθεί εντελώς σε αυτό που ζούσα.

ΝΜ: Επιλέγεις ρόλους στους οποίους αναγνωρίζεις  κομμάτια σου, ή εσύ ανακαλύπτεις τον εαυτό σου μέσα από τους ρόλους;

ΟΤ: Νομίζω και τα δύο. Είτε βρίσκεις ρόλους που είναι κοντά σου, και μπορείς να βρεις κοινά στοιχεία για να “το πιάσεις”, είτε είναι άνθρωποι πολύ μακριά σου, που προσπαθείς να τους καταλάβεις, να τους κατανοήσεις. Κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον.

 

Δεν “θέλω” πολλά πράγματα στην ζωή μου. Προτιμώ να κυλούν ομαλά, να έρχονται φυσικά

 

ΝΜ: Στον ρόλο σου στην “Λυσσασμένη Γάτα”παίζεις τον αλκοολικό πρώην ποδοσφαιριστή, που η γυναίκα του κατηγορεί ότι είχε ομοφυλοφιλική σχέση με τον καλύτερο φίλο και συμπαίχτη του. Θα έλεγες ότι βρήκες στοιχεία σου; Σε δυσκόλεψε σαν ρόλος;

ΟΤ: Δεν θα το έλεγα. Απλά προσπάθησα να βρω κοινά στοιχεία με διάφορες περιπτώσεις που βλέπω στον κύκλο μου να συμβαίνουν συχνά. Όπως την παρεξήγηση μιας φιλίας, την κατακραυγή της ομοφυλοφιλίας, ή την ερωτική σχέση που έχουν οι φιλίες, και δεν εννοώ την σεξουαλική. 

ΝΜ: Τι πιστεύεις ότι κάνει έναν ηθοποιό αξιόλογο;

ΟΤ: Να έχει πολλές εμπειρίες στην ζωή του, ώστε να γνωρίζει συναισθήματα, να είναι γεμάτος με αγάπη και για τον εαυτό του και για τους άλλους, και ν’αναγνωρίζει την αλήθεια του.

ΝΜ: Θα έλεγες ότι είσαι συναισθηματικός άνθρωπος;

ΟΤ: Ναι είμαι (έντονα). Θα έλεγα πολύ συναισθηματικός.

ΝΜ: Θα ήθελες να είσαι τόσο συναισθηματικός; Είναι μέσα στα θέλω σου αυτό;

ΟΤ: Δεν “θέλω” πολλά πράγματα στην ζωή μου. Προτιμώ να κυλούν ομαλά, να έρχονται φυσικά. Άλλωστε όλα γίνονται μ’έναν συγκεκριμένο τρόπο, και δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γι’αυτό. Δεν μπορείς να παρέμβεις και δεν πρέπει να χαλάς την ενέργειά σου γι’αυτό το σκοπό.

ΝΜ: Είσαι πιο ήρεμος στην ζωή σου έτσι; Πιο ευτυχισμένος;

ΟΤ: Έχω προσμονή για διάφορα πράγματα στην ζωή μου. Και ονειρεύομαι, και σχέδια κάνω, αλλά πάντα έχω την αίσθηση του απρόβλεπτου και του ρευστού. Δεν το ξεχνώ αυτό. Βοηθάει στην ευτυχία. 

 

Την ευτυχία δεν πρέπει να την κυνηγάς. Πρέπει να προσαρμόζεσαι. 

 

ΝΜ: Τι είναι ευτυχία για σένα;

ΟΤ: Αυτά που δεν περιμένω, και ξέρω ότι δεν θα έρθουν, στο τέλος να έρχονται. Είναι ωραίο συναίσθημα αυτό. Να έρχονται αυτά που δεν περιμένεις. Όπως και το να δέχεσαι την φθορά σου. Γιατί η φθορά είναι το βασικό στοιχείο στην φύση.
Την ευτυχία δεν πρέπει να την κυνηγάς. Πρέπει να προσαρμόζεσαι. 

ΝΜ: Άρα δεν είσαι άνθρωπος που θέλει τον έλεγχο των πραγμάτων στην ζωή του. Φαντάζομαι ούτε στην σύντροφο ή τους φίλους σου.

ΟΤ: Δεν είμαι καθόλου. Προσπαθώ να τ’αποβάλλω αυτά. Τα θεωρώ πρωτόγονα ένστικτα. Ειδικά την κτητικότητα. Δεν θα άντεχα κτητικούς ανθρώπους δίπλα μου.

ΝΜ: Σου αρέσει να πειραματίζεσαι με καινούργια πράγματα; Βαριέσαι εύκολα;

ΟΤ: Ναι μου αρέσει πολύ να δοκιμάζω καινούργια πράγματα. Δεν θέλω ν’αποκλείω τίποτα στην ζωή μου. Αλλά νομίζω όταν μου αρέσει κάτι πολύ δεν το βαριέμαι.

ΝΜ: Ποια είναι τα καινούργια που θα δοκιμάσεις; Τα επόμενα σου σχέδια;

ΟΤ: Αυτή την στιγμή κάνω πρόβες για δύο παραστάσεις. Η μία πρόβα είναι για δύο παιδικές μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, αρχές Μαΐου που λέγονται “Ο Κόσμος Ανάποδα”, και η δεύτερη για το έργο “Το χειμωνιάτικο παραμύθι”, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου που θα παίζεται τον Μάϊο.

 Στην τελευταία μου ερώτηση: Τι έχεις μάθει τώρα που δεν ήξερες στα 20; ο Ορέστης μου δίνει την αφοπλιστική απάντηση: 
ΟΤ: Έχω μάθει λίγο καλύτερα πως σκέφτονται οι γυναίκες.

Και δεν μπορώ βέβαια να μην του απαντήσω γελώντας, ότι αυτό θέλει πολλά χρόνια για να το μάθει κανείς. Είναι κάτι που ίσως να μην αποκρυπτογραφηθεί ποτέ!

Όση ώρα μιλούσα με τον Ορέστη Τζιόβα, έβλεπα έναν άντρα πολύ σοφότερο απ’ότι του επιτρέπει η ηλικία του. Κι αν θελήσεις να δεις πέρα από το γοητευτικό παρουσιαστικό του, θα δεις έναν άνθρωπο όχι ασυμβίβαστο, αλλά στην πραγματικότητα ελεύθερο.
Γιατί η γνώση του για την πραγματικότητα της ζωής, του δίνει την ελευθερία ψυχής που έχει τόσο ανάγκη, για να είναι ευτυχισμένος. Μια γνώση που δεν προέρχεται μόνο από το κυνήγι εμπειριών, αλλά από τον χείμαρρο συναισθημάτων που κρύβει μέσα του.

Καλή επιτυχία Ορέστη σε ότι κι αν κάνεις, που θα είναι σίγουρα πάντα καλό.

Μετά από περίπου 20 χρόνια στο χώρο της μόδας, και των ΜΜΕ, μέσα από δημιουργική και ποιοτική δουλειά, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό που μ'εκφράζει. Αφορά όλα όσα μας δίνουν ευχαρίστηση, χαρά, ελπίδα, κι όλα αυτά με το δικό μας ξεχωριστό στυλ. Ελπίζω να το απολαύσετε , και να ταξιδέψουμε μαζί στον όμορφο κόσμο του. θα χαρώ να έχω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu