Heart 2 Art

ΣΟΥΠΕΡ ΚΡΑΧ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η θεατρική ομάδα Οίστρος, παρουσιάζει στο σύγχρονο θέατρο το graphic novel του Darryl Cunningham,  «Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία» (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική), σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Καστρινού και Γιάννη Μιχαλόπουλου.

Το graphic novel «Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία» είναι ένα κείμενο που εξιστορεί το χρονικό του Κραχ του 2008 στην Αμερική. Φωτίζει με έναν κατανοητό τρόπο την αιτία της χρηματοοικονομικής κρίσης η οποία φτάνει μέχρι σήμερα στην χώρα μας, την βάση της πολιτικής σκέψης, αλλά και την εμμονή σε μια πορεία δράσης που αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί.

Το να παρουσιάσεις ένα  graphic novel στην σκηνή, από μόνο του είναι ένα ήδη αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Όμως οι ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι της θεατρικής ομάδας τα κατάφεραν περισσότερο από καλά, παρόλο που τα μέσα που διέθεταν δεν ήταν πολλά. Έχουν όμως πολύ ταλέντο, φαντασία, και πολύ πολύ χιούμορ.

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται η ιστορία της υπερμάχου του καπιταλισμού Ayn Rand. Εδώ τονίζεται πως ο καπιταλισμός κι ο “εγωισμός”, ο οποίος αναφέρεται ξανά στο τελευταίο μέρος της παράστασης, έπαιξαν ρόλο στην οικονομική κρίση του σήμερα.
Στο δεύτερο μέρος εξηγούν το οικονομικό παιχνίδι των τραπεζών, όπως και όλους τους δυσνόητους οικονομικούς όρους, που θέλαμε ανέκαθεν να καταλάβουμε. Ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον δεύτερο μέρος, που σου “ανοίγει τα μάτια”, και σου δίνει πληροφορίες που ανέκαθεν ήθελες να μάθεις. Ίσως σε αφήνει και μ’ένα συναίσθημα θυμού, όταν πια έχεις καταλάβει το παιχνίδι που παίχτηκε, και ακόμα παίζεται εις βάρος σου.
Στο τρίτο μέρος παίζεται ένα διαδραστικό παιχνίδι με τους θεατές, όπου έχεις την ευκαιρία ν’ανακαλύψεις τι είδους σύστημα ιδεών, αξιών, πολιτικών συστημάτων υποστηρίζεις. Εκεί ίσως εκπλαγείς με το αποτέλεσμα.

Η παράσταση έχει αρκετά στοιχεία physical theatre. Οι ηθοποιοί με τις κινήσεις τους και τις απίστευτες εκφράσεις τους, σε συνδυασμό με τον σκληρό και κάθετο φωτισμό, εκφράζουν δυνατά συναισθήματα, μερικές φορές “γροθιά στο στομάχι”. 

Ευρηματικά σκηνικά, και ευφάνταστες κατασκευές εξυπηρετούν στην έκφραση του κωμικού στοιχείου, που υπάρχει άπλετο στην παράσταση.
Η σκηνοθεσία ευρηματική, με γρήγορες εναλλαγές, βγάζει δροσιά αλλά και κέφι για την έκφραση του ακατόρθωτου.
Οι ηθοποιοί εκφραστικοί αεικίνητοι στην σκηνή, μεταμφιέζονται από διασκεδαστικοί σε επιβλητικοί με γρήγορους ρυθμούς.
Η παράσταση εμπλουτίζεται με τραγούδια από τον δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη που ακούγονται ζωντανά επί σκηνής. 

 Μια παράσταση που σου περνάει πολλά μηνύματα όχι μόνο για την οικονομική κρίση και τα αίτια, αλλά και την ατομική ευθύνη όλων μας απέναντι στις καταστάσεις, και νοοτροπίες που έχουν πλέον παγιωθεί.
Μας θέτουν τα ερωτήματα:  Μπορούμε ν’αλλάξουμε στάση ζωής; Που βασίζονται οι πολιτικές μας επιλογές; Γιατί δεν αντιδρούμε ακόμα κι όταν βλέπουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά;
Η απάντηση δική σας…

Χώρος:  Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 210-3464380
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Μιχαλόπουλος
Σκηνικά: Ξανθή Κόντου
Κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Μουσική: Μιχάλης Ψύρρας
Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Μαργαρίτα Καστρινού, Ίρις Κατσούλα, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Άρης- Ηλίας Τοπάλογλου
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ, Ατέλεια / Ανέργων: 5 ευρώ
Διάρκεια Παραστάσεων: έως 1/4
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου
Διασκευή: Μαργαρίτα Καστρινού, Γιάννης Μιχαλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετη: Μαρία Γιαννακοπούλου

Μετά από περίπου 20 χρόνια στο χώρο της μόδας, και των ΜΜΕ, μέσα από δημιουργική και ποιοτική δουλειά, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό που μ'εκφράζει. Αφορά όλα όσα μας δίνουν ευχαρίστηση, χαρά, ελπίδα, κι όλα αυτά με το δικό μας ξεχωριστό στυλ. Ελπίζω να το απολαύσετε , και να ταξιδέψουμε μαζί στον όμορφο κόσμο του. θα χαρώ να έχω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu