Heart 2 Art

Το πτηνό γραμματέας είναι τόσο εντυπωσιακό, που θα μπορούσε εύκολα να γίνει ένας χαρακτήρας σε μια ταινία Pixar

Το πτηνό γραμματέας (Sagittarius Serpentarius)είναι ένας μεγάλο αρπακτικό, που συγγενεύει με γεράκια και αετούς.

Έχει αυτό το όνομα εξαιτίας των κορυφών που είναι σαν πτερύγια στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, κι έτσι παρομοιάζεται με υπαλλήλους του 18ου αιώνα, που είχαν στυλό που έμπαιναν στις περούκες τους.

Αυτό το πτηνό έχει ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Βλεφαρίδες. Μακρές, προεξέχουσες βλεφαρίδες που τα μοντέλα θα σκότωναν για να έχουν.

Ο Brian Connolly φωτογραφίζει τη φύση για 10 χρόνια. Παρά την εμπειρία του,  το πτηνό γραμματέας έχει βρει τρόπους να τον εντυπωσιάσει.

“Από ότι έχω δει, το πτηνό γραμματέας είναι πραγματικά μοναδικό”, είπε .”Κυνηγούν φίδια στο έδαφος, παγιδεύοντάς τα με τις τανάλες και τα πόδια τους, που μοιάζουν με πόδια δεινόσαυρου”.

Και αυτό είναι απολύτως αληθές. Τα πτηνά γραμματείςείναι ημερήσιοι σαρκοφάγοι αρπακτικοί, που τρέφονται με μια ποικιλία θήρας, και η ικανότητά τους να σκοτώνουν φίδια στα αφρικανικά λιβάδια είναι καλά τεκμηριωμένη.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά, το πτηνό γραμματέας είναι σε μεγάλο βαθμό επίγειο, πράγμα που σημαίνει ότι κυνηγάει το θήραμά του με τα πόδια.

Το πτηνό μπορεί να ταξιδέψει πάνω από 30 χιλιόμετρα την ημέρα αναζητώντας φίδια, έντομα και άλλα ζώα.

Και παρόλο που τρέφονται με φίδια όπως κόμπρες, τα πουλιά γραμματείς, θα καταναλώσουν επίσης σαύρες, αμφίβια, τρωκτικά και αυγά πουλιών. Τα μικρά ζώα τρώγονται συνήθως ολόκληρα, ενώ το θήραμα ποδοπατάται μέχρι θανάτου πριν καταναλωθεί. Το πουλί γραμματέας πατά δυνατά επίσης στο έδαφος με τα μεγάλα πόδια του, για να βγάλει το θήραμα από την κρυψώνα του.

“Οι προκλήσεις της φωτογράφησης των πτηνών είναι παρόμοια με τη φωτογράφηση οποιασδήποτε άγριας φύσης”, δήλωσε ο Connolly.

“Κινούνται γρήγορα και το να έχεις μια καθαρή κι εστιασμένη λήψη, είναι πάντα μια πρόκληση.” Το πτηνό γραμματέας μοιάζει περισσότερο με φιλικό πελαργό από αρπακτικό πουλί.

Αυτά τα ψηλά πτηνά μπορούν να μετρήσουν ύψος 4,5 πόδια(1,35 μ.), Να ζυγίσουν 7,3 λίβρες (3,3 κιλά) και να έχουν άνοιγμα φτερών πάνω από 6,5 πόδια (2 μ.).

Το πτηνό γραμματέας έχει ένα σχετικά μικρό κεφάλι και ένα αγκιστρωμένο ράμφος. Το φτέρωμα τείνει να είναι ανοιχτόχρωμο γκρι, και το πρόσωπό του είναι κόκκινο. Τα φτερά πτήσης είναι μαύρα και έχουν μαύρα φτερά στους μηρούς τους και στο πίσω μέρος των κεφαλιών τους. Τα πόδια τους είναι μακρά και ισχυρά και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του θήραματος.

Δεν έχουν αγκυλωτά τα δάχτυλα των ποδιών όπως άλλα αρπακτικά πουλιά, αντίθετα τα δάχτυλα των ποδιών τους είναι παχιά και έντονα, με βραχίονες κοντούς και νύχια σαν τανάλια στα άκρα.

Αυτά τα μεγαλοπρεπή πλάσματα προτιμούν ανοιχτά λιβάδια, στέπα, και σαβάνες με δέντρα. Ζουν σε περιοχές όπου το χόρτο είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορούν να κυνηγούν ευκολότερα.

Τα πτηνά γραμματείς χτίζουν μεγάλες φωλιές σε δέντρα Ακαΐας, ή δέντρα με μεγάλα αγκάθια κατασκευασμένα από μακριά, επίπεδα κλαδιά και γρασίδι, και μπορούν να φτάσουν 8 πόδια πλάτος και 1 πόδι βάθος. Είναι αρκετά κοινό οι φωλιές τους να μεγαλώνουν κάθε χρόνο. Επιστρέφουν στις φωλιές τους λίγο πριν το σκοτάδι, για να περάσουν τη νύχτα μετά το κυνήγι.

Αυτά τα πουλιά αποφεύγουν τα δάση και τους πυκνούς θάμνους καθώς οι περιοχές αυτές περιορίζουν την κίνησή τους.

Η ερωτοτροπία περιλαμβάνει μια αμοιβαία επίδειξη κυνηγίου μεταξύ τους, με τα φτερά να απλώνονται μπρος και πίσω, παρόμοια με το πώς ενεργούν όταν κυνηγούν το θήραμα τους. Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται είτε στο έδαφος, είτε στις μεγάλες φωλιές τους, ψηλά στα δέντρα της ακακίας. Το θηλυκό εγκαθιστά 2 – 3 οβάλ αυγά για μια περίοδο 2-3 ημερών. Τα οβάλ αυγά. επωάζονται από το θηλυκό για άλλες 45-50 ημέρες.

Οι νεαροί αρχίζουν να φουντώνουν τις φτερούγες τους όταν είναι ηλικίας 60 ημερών, αναπτύσσοντας φτερά επάνω σε αυτές, περίπου 80 ημερών. Αν και εξακολουθούν να παραμένουν στη φωλιά για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ήδη πηγαίνουν σε αποστολές με τους γονείς τους που τους διδάσκουν το κυνήγι.

Το πτηνό γραμματέας θαυμάζεται στην Αφρική, για την εντυπωσιακή εμφάνιση, και την ικανότητά του να χειρίζεται τα παράσιτα και τα φίδια. Στην πραγματικότητα, έφτασε ακόμη και στο έμβλημα του Σουδάν καθώς και στο οικόσημο της Νότιας Αφρικής.

Φωτογραφίες : Brian connoly

 

πηγή : bored panda

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu