Heart 2 Art

11 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ στο σκυλί σας. Για παράδειγμα, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε σταφύλια, σοκολάτα, ή να μένουν σε αυτοκίνητα τις ζεστές μέρες. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε τυχόν σημάδια καρκίνου στο σκυλί σας. Αλλά πώς ξέρετε ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου;

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, το να τους δίνετε την καλύτερη φροντίδα είναι μια προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένης της επαγρύπνησης για σημάδια του καρκίνου. Και στην πραγματικότητα, από τον καρκίνο του δέρματος του σκύλου, έως τον καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος στα σκυλιά ποικίλλει ακριβώς όπως και στους ανθρώπους.

Αλλά γνωρίζοντας  μερικά από τα κοινά σημάδια καρκίνου σε σκύλους, μπορεί να σώσετε τη ζωή τους. Ενώ πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά και λιγότερο σοβαρών παθήσεων, αν παρατηρήσετε ότι κάποια από αυτά προκύπτουν στο σκυλί σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για πιθανά συμπτώματα καρκίνου σε σκύλους.


Καρκίνος του μαστού στα σκυλιά

Όπως και με τους ανθρώπους, τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν όγκους στους μαστικούς αδένες τους. Και τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του μαστού του σκύλου έχει αυξηθεί. Τόσο οι κακοήθεις όσο και οι καλοήθεις όγκοι αναπτύσσονται συχνά σε σκύλους που δεν έχουν στειρωθεί.

Καρκίνος των οστών στα σκυλιά

Το οστεοσάρκωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου των οστών σε σκύλους. Ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι υψηλός, και τα συμπτώματά του είναι συχνά ανεπαίσθητα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο, αδυναμία, και πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λήθαργος και η απώλεια της όρεξης μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου των οστών σε σκύλους.

Ο καρκίνος του δέρματος σκύλου

Ο καρκίνος του δέρματος του σκύλου, μπορεί επίσης εύκολα να μην εντοπιστεί, καθώς η γούνα του σκυλιού μπορεί να κρύβει τα σημάδια. Προσπαθήστε όταν χαιδεύετε το σκυλί σας, να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες, όπως φουσκώματα, εξογκώματα ή οίδημα. Αν έχουν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος σκύλου μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Να είστε επιφυλακτικοί για αυτά, και άλλα συμπτώματα καρκίνου στο σκυλί σας.

Εδώ είναι 11 συμπτώματα καρκίνου σε σκύλους που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε:

1. Κατάρρευση

Τα συμπτώματα του καρκίνου στα σκυλιά, ξεκινούν με την τρομακτική θέα του σκύλου σας να καταρρέει. Εάν δείτε την κατάρρευση του σκύλου σας, πρέπει να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Η κατάρρευση, καθώς και η αδυναμία και ο λήθαργος, είναι κοινά σημάδια καρκίνου. Πώς φαίνεται ο λήθαργος; Παρακολουθήστε για αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, αν το σκυλί σας συνήθως αντιδρά ενθουσιασμένα όταν ένας επισκέπτης είναι στην πόρτα, αλλά ξαφνικά σταματά να δείχνει ενδιαφέρον, να το αντιληφθείτε ως πιθανό λήθαργο.

2. Βήχας

Ένα άλλο σημάδι του καρκίνου του σκύλου είναι ο βήχας. Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτό το σύμπτωμα δεν σημαίνει αμέσως καρκίνο. Ορισμένες μικρές φυλές σκύλων μπορεί να αναπτύξουν βήχα εξαιτίας προβλημάτων με την τραχεία τους. Και υπάρχουν και άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προσδώσουν στον βήχα του σκύλου σας. Ωστόσο, μερικές φορές, ένας βήχας μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα σε σκύλους. Ένας βήχας εδώ και εκεί, μία ή δύο φορές, δεν αποτελεί ανησυχία. Εάν επιμένει, τότε αυτό προκαλεί ανησυχία.

3. Απώλεια βάρους

Αυτό είναι, ίσως, το πιο εμφανές σημάδι καρκίνου σε σκύλους. Η απώλεια βάρους μπορεί να υποδεικνύει γαστρεντερικό όγκο. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην όρεξή τους επίσης. Αν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας έχει χάσει το ενδιαφέρον για το φαγητό ή έχει χάσει γρήγορα  βάρος, μιλήστε στον κτηνίατρό σας ΑΜΕΣΩΣ.

4. Ρινορραγία

Όταν ένα παιδί έχει αιμορραγία, ίσως να του βάλετε ένα χαρτομάντιλο στη μύτη,, ή να του πείτε να σηκώσει το κεφάλι του. Συνήθως δεν υπάρχει ανησυχία στην περίπτωση αυτή. Ωστόσο, καθώς βρίσκεται στον κατάλογο των συμπτωμάτων του καρκίνου σε σκύλους, δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί καμία ρινορραγία σκύλου. Μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου της μύτης.
Είναι ο σκύλος σας νεότερος ή κουτάβι; Αν έχει ρινορραγία, είναι πιθανό να έχει κάποιο ξένο αντικείμενο κολλημένο στη μύτη του. Αυτό είναι πιο πιθανό, απ’το ένα νεότερο σκυλί  να αναπτύξει καρκίνο.

5. Διάρροια ή αλλαγές στις συνήθειες τουαλέτας

Τα συμπτώματα του καρκίνου σε σκύλους περιλαμβάνουν επίσης διάρροια, ή γενικές αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Περιστασιακή διάρροια δεν αποτελεί ανησυχία, ούτε σημάδι καρκίνου σε σκύλους. Εάν η διάρροια επιδεινώνεται ή επιμένει ωστόσο, θα πρέπει να πάτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο.
Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε, ότι το σκυλί σας ζητά συνεχώς να πάει έξω για να πάει στην τουαλέτα. Ή μπορεί να δυσκολεύονται να ουρήσουν ή να υπάρχει κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, μπορεί να κάνουν έμετο, ή μπορεί να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα τους. Όλα αυτά είναι επίσης συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα καθώς και η ακράτεια, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε σκύλους.

6. Στάλαξη

Εάν παρατηρήσετε επίμονη στάλαξη που προέρχεται από τη μύτη ή τα μάτια του σκύλου σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτά είναι σημάδια καρκίνου σκύλου. Η ρινική εκκένωση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι όγκων του προσώπου. Και ένα φούσκωμα ή ένα μάτι που συνεχώς στάζει, μπορεί να υποδεικνύει έναν πιθανό όγκο στον οφθαλμό.

7. Αλλαγές στο στόμα


Οι αλλαγές στο στόμα, είναι επίσης στον κατάλογο των συμπτωμάτων του καρκίνου σκύλου. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν πληγές, θρόμβους, παράξενη οσμή, αιμορραγία ή αλλαγή στο χρώμα των ούλων. Θα πρέπει να εξετάζετε το στόμα του σκύλου σας σε τακτική βάση, επειδή πολλά από αυτά τα συμπτώματα, μπορούν να περάσουν απαρατήρητα για πάρα πολύ καιρό. Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε το σκυλί σας όταν χασμουριέται ή τρώει για να δείτε αν παρατηρείτε κάτι έξω από το συνηθισμένο.

8. Επιληπτικές κρίσεις

Τυπικά, οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιο σημαντικές στα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά, αλλά είναι πράγματι ένα σημάδι ενός πιθανού όγκου στον εγκέφαλο. Δείτε τι άλλο πρέπει να ψάχνετε: ξαφνικές και ανεξέλεγκτες εκρήξεις δραστηριότητας, όπως το δάγκωμα και το μάσημα, το τράνταγμα των ποδιών, ή ο αφρισμός στο στόμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν μια κρίση. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

9. Αλλαγές στο δέρμα

Εάν δείτε ένα όγκο, φούσκωμα, ή αλλαγές στο δέρμα του σκύλου σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο. Είναι καλύτερα να το ελέγξετε, ακόμα κι αν υποψιάζεστε ότι δεν είναι τίποτα. Να ελέγξετε το σκυλί σας για σβώλους ή φουσκώματα, και επίσης να ψάξετε παντού για οίδημα. Σημειώστε επίσης τυχόν κακώσεις ή πληγές που δεν φαίνεται να θεραπεύονται.

10. Αύξηση βάρους

 Η αύξηση του σωματικού βάρους, ακριβώς όπως η απώλεια βάρους, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του σκύλου. Εάν το σκυλί σας τρώει λιγότερο, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει βάρος, πρέπει να το ελέγξετε. Επιπλέον, μια ξαφνική αύξηση της όρεξης προκαλεί επίσης ανησυχία.

11. Γενικός πόνος ή δυσφορία

Ένα άλλο πραγματικά εμφανές σημάδι του καρκίνου είναι ο πόνος. Όταν σηκώνετε το σκυλί σας ή χαιδεύετε την κοιλιά του, κλαψουρίζει, κλαίει δυνατά ή φωνάζει; Αν ναι, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρό σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε δυσφορία όταν το σκυλί σας τρώει – αυτό μπορεί να είναι σημάδι όγκου στο στόμα.

Η παρατήρηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση, σώζουν ζωές. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι αγαπημένοι μας φίλοι οι σκύλοι, αξίζουν την φροντίδα μας και την προσοχή μας. Κι όταν την έχουν, θα μπορούν να είναι για πολλά χρόνια δίπλα μας.

Πηγή: David Wolf

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu