Heart 2 Art

H ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ "ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ"


Όταν γνώρισα την Κατερίνα Γιάννακα, ένοιωσα στα βάθη της ψυχής μου τι σημαίνει εμπνευσμένος εικαστικός καλλιτέχνης. Τα έργα της μου το έδωσαν να το καταλάβω πολύ καλά αυτό. 
Έργα με εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα. Ελεύθερα στην έκφρασή τους, λιτά, αδέσμευτα από ασφυκτικές τεχνικές, αντιπροσωπεύουν την ελευθερία ψυχής της ίδιας της καλλιτέχνιδος. Μοναδικά τσαλακώματα, θα έλεγες κρύβουν μέσα τους όλη της την ευαισθησία.
Υπέροχα χρώματα συνδυάζουν τη ζωγραφική με την κεραμική, σ ‘ένα παιχνίδι ταιριάσματος του ονειρικού με το αληθινό, αποκαλύπτοντας την παιδικότητά της, αλλά και την πλούσια και ποικίλη ζωή της.
Έργα γεμάτα φαντασία και τρυφερότητα, σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους, παραμυθένιους, εξωπραγματικούς, γεμάτους λουλούδια κι αρώματα.


Τη συνάντησα ένα απόγευμα στην Γκαλερί Ευριπίδης στο Κολωνάκι, όπου εκτίθενται τα έργα της. Εντυπωσιάστηκα από τη γνήσια απλότητά της, την αμεσότητα και την αφοπλιστική ειλικρίνειά της.
Μία αυθεντική καλλιτέχνης, αλλά και μία γυναίκα πολύ καλά τοποθετημένη μέσα της, που δε χρειάζεται ν ‘αποδείξει τίποτα, γιατί απλά “είναι”.

Έχει μαθητεύσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, δίπλα στο Νίκο Νικολάου, και στον Γιάννη Μόραλη, (όπως και σκηνογραφία-ενδυματολογία με τον Βασίλη Βασιλειάδη και ψηφιδωτό με τον Γιάννη Κολέφα και τον Πάολο Ρακάνι στην Ραβένα) κι  όπως λέει η ίδια:

ΚΓ: Από κει και πέρα ζωγραφίζω σε όλη την ζωή μου, μέχρι το 2006, που ένοιωσα μια μεγάλη ανάγκη ν ‘ασχοληθώ και με τον πηλό. 

ΝΜ: Άρα μία έκφρασης της ψυχής, εννοώντας ότι στην κεραμική, δεν ακολουθήσατε τεχνικές. Νοιώθατε από μικρή αυτή σας την κλίση ;

ΚΓ: Μα αυτή η ανάγκη υπάρχει σε όλα μου τα έργα. Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. 
Από πολύ νωρίς ήξερα την κλίση μου. Από 12 χρονών δούλευα κανονικά. Έκανα ότι διάβαζα όλη την ημέρα και δούλευα ολονυχτίς. Το πρωί με ξυπνούσαν για το σχολείο και έβρισκαν δίπλα στο κρεββάτι μου μια ζωγραφιά (γελάει).

-Κάνω εικόνα αυτή την σκηνή που μου περιγράφει και δεν κρατιέμαι να μην βάλω κι εγώ τα γέλια.-

ΝΜ: Ανησυχούσαν; Προσπάθησαν ποτέ να σας μεταπείσουν;  

ΚΓ: Δε γινόταν γιατί ήμουν αποφασισμένη γι’ αυτό και το δήλωνα. Στα μαθητικά μου χρόνια αντιδρούσαν αρκετά, αλλά μετέπειτα βλέποντας την κλίση μου και την εξέλιξή μου, το δέχτηκαν και με στήριξαν.
Τα παιδικά μου χρόνια ήταν μια “χρυσή ” εποχή για μένα. Ήταν πολύ πλούσια σε αγάπη, γεμάτα ταξίδια, πλούσιες γνώσεις, και γεμάτα εικόνες. Τα θυμάμαι πολύ όμορφα. Η ψυχή μου ξεχειλίζει από αυτά που μου έδωσαν οι γονείς μου κι αυτό με βοηθά στην πορεία μου έως και τώρα.

Νοιώθω ότι δεν έχω χάσει ούτε μια μέρα από την ζωή μου.

-Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι έχω μπροστά μου μία πραγματικά αγνή καλλιτέχνιδα με όμορφη και τρυφερή ψυχή κι όταν της το εκφράζω μου απαντά με μετριοφροσύνη:

ΚΓ: Απλά ήμουν τυχερή που ήξερα από πολύ νωρίς τι ήθελα και δεν έχασα τον χρόνο μου. Δε θα μπορούσα να με φανταστώ σε καμία άλλη δουλειά.
Νοιώθω ότι δεν έχω χάσει ούτε μια μέρα από την ζωή μου.

Νοιώθω ότι η ζωή μου είναι χωρισμένη στα δύο. Στα όμορφα ανέμελα χρόνια και στα δύσκολα χρόνια που τα σημάδεψαν κάποια έντονα γεγονότα. Είμαι ευγνώμων και για τα δύο, γιατί μ’ έκαναν αυτό που είμαι σήμερα κι αυτό εκφράζεται μέσα από τις δημιουργίες μου.

ΝΜ: Τι σας εμπνέει για να δημιουργήσετε;

ΚΓ: Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνομαι και αντιδρώ απέναντι στα πράγματα και στις καταστάσεις. 
Ζώντας 30 χρόνια στην Αίγινα, μέσα στην φύση, είμαι σε συνεχή επαφή με ότι πιο όμορφο συνεχίζει να υπάρχει.

Είμαι ευαίσθητη σε οτιδήποτε είναι αυθεντικό και ομορφαίνει τη ζωή μου


ΝΜ: Πώς το αποφασίσατε να ζήσετε στην Αίγινα;

ΚΓ: Ήθελα πάντα να ζω στην εξοχή και δίπλα στη θάλασσα. Η Αίγινα είναι ένα πανέμορφο νησί και το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. Το ότι στο νησί έμεναν οι δάσκαλοί μου, ο Νικολάου και ο Μόραλης, με χαροποιούσε ιδιαίτερα, διότι μου έδινε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να τους βλέπω συνεχώς.
Είμαι ευαίσθητη σε οτιδήποτε είναι αυθεντικό και ομορφαίνει τη ζωή μου.

-Η κα. Γιάννακα έφτιαξε τον δικό της μικρό παράδεισο στην Αίγινα, μέσα στον οποίο ζει και εργάζεται.
 -Όταν της είπα με θαυμασμό ότι είδα φωτογραφίες της από ταξίδια της στη Αφρική και την ρώτησα πώς αποφάσισε να πάει εκεί, μου απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σεμνότητα:

ΚΓ: Πήγα για να γνωρίσω μία άλλη ήπειρο και έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής. Ήμουν τυχερή που πήγα με την Action Aid στην Γκάνα, ένα ταξίδι που με γέμισε εμπειρίες και σκέψεις, από το οποίο επέστρεψα συναισθηματικά πολύ πιο πλούσια. Ήρθα αντιμέτωπη με έναν άλλο πλανήτη, με μία καθημερινότητα που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε.
Με αντίστοιχες εντυπώσεις και συναισθήματα επέστρεψα από τα δύο μου ταξίδια στην Ινδία.

Ο αρχέγονος τρόπος ζωής της Ανατολής είναι πολύ πιο κοντά στον ψυχισμό μου από τον δυτικότροπο. Οι άνθρωποι είναι πιο αγνοί, ζουν μέσα στη φύση,
ασχολούνται μαζί της και για τον λόγο αυτό τους θεωρώ πιο σοφούς, πιο αυθεντικούς.
Η Action Aid με βοήθησε να μπω στα χωριά τους, στα σπίτια τους, στα χωράφια τους, να μαγειρέψω και να φάω μαζί τους, να ζήσω την καθημερινότητά τους, καταστάσεις που με σημάδεψαν για πάντα.


Η κα. Γιάννακα είναι ένας άνθρωπος που όταν μιλάς μαζί της, είναι χαλαρή, απλή, κι υπέροχα ειλικρινής. Δεν κρατάει άμυνες. Δε φοβάται να εκτεθεί. Έχει μια ισορροπία μέσα της, που όπως λέει η ίδια:
“Μετά από τόσα χρόνια, κι απ’ όλες τις εμπειρίες που έχω βιώσει, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα μέσα μου”
Γι’ αυτό και δεν φοβάται να προσφέρει τον εαυτό της, μέσα από τις δημιουργίες της. Έναν εαυτό πολύ όμορφο, γλυκό, που γίνεται αμέσως αγαπητός, όπως και τα έργα της.
Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι τόσο ιδιαίτερα: γιατί είναι όπως εκείνη.

 Ίριδα Κρητικού Κατερίνα Γιάννακα  Νίκο Βατόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης

Στην τελευταία μου ερώτηση, “ποιά είναι η αφορμή αυτής της έκθεσης”, είναι για άλλη μια φορά αφοπλιστική:

ΚΓ: Ήθελα απλά να δουλέψω. Είχα την τύχη η δουλειά μου να αρέσει στην κα Νάσια Ευριπίδου και στον κ. Κώστα Ευριπίδη. Μετά από ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς, βλέπετε τα αποτελέσματα.

Καλή επιτυχία κ. Γιάννακα, τα έργα σας όλα είναι υπέροχα, αγαπημένα, και μαζί τους δραπετεύουμε στους δικούς σας όμορφους κόσμους.

Τα έργα εκτίθενται στην Γκαλερί Ερυπίδης,  Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι, μέχρι τις 26 Μαΐου, στα πλαίσια της έκθεσης:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ 2018

Μετά από περίπου 20 χρόνια στο χώρο της μόδας, και των ΜΜΕ, μέσα από δημιουργική και ποιοτική δουλειά, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό που μ'εκφράζει. Αφορά όλα όσα μας δίνουν ευχαρίστηση, χαρά, ελπίδα, κι όλα αυτά με το δικό μας ξεχωριστό στυλ. Ελπίζω να το απολαύσετε , και να ταξιδέψουμε μαζί στον όμορφο κόσμο του. θα χαρώ να έχω και τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

YOU MIGHT ALSO LIKE

RECENT POSTS

Close Menu